Vanaf zondag mag gezin thuis met vier mensen afspreken en maandag winkels open: een overzicht van de exitstrategie

Vanaf zondag mogen we vier mensen bij ons thuis ontvangen, maandag gaan de winkels weer open en sportwedstrijden kunnen al zeker tot 31 juli niet hervat worden. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad aangekondigd op een persconferentie. Hier vindt u een overzicht van de exitstrategie met de belangrijkste maatregelen en de data waarop ze worden ingevoerd.

Nu de piek van de Covid-19-epidemie in ons land achter de rug is, heeft de overheid beslist om de strenge maatregelen de komende tijd met mondjesmaat te versoepelen. Mondmaskers zullen daarbij een belangrijke rol spelen.

Het gebruik van mondmaskers wordt zoveel mogelijk aangeraden in de openbare ruimte en in winkels. Alternatieven, zoals een sjaal, die mond en neus kunnen bedekken, worden ook toegelaten. Op het openbaar vervoer zijn mondmaskers verplicht. Ook bij de heropening van de scholen zullen mondmaskers verplicht worden voor leerlingen ouder dan 12 jaar en leerkrachten. 

De overheid streeft ernaar om iedereen minstens één stoffen masker te geven. Er zullen ook twee filters per persoon verstrekt worden om in een masker van stof te stoppen. Chirurgische maskers en FFP2-maskers blijven voorbehouden voor medisch personeel.

Daarnaast is er een timing opgesteld om het openbare leven en de economie veilig te laten opstarten. Op deze tijdlijn staan de belangrijkste veranderingen, daaronder vindt u een uitgebreider overzicht.

Fase 1A: vanaf 4 mei

 • Bedrijven uit niet-essentiële sectoren mogen vanaf maandag 4 mei opstarten, zij het onder voorwaarden. Telewerk blijft de norm. Er mogen geen rechtstreekse contacten zijn met klanten, er wordt alleen business-to-business gewerkt. Op de werkvloer moeten mondmaskers gebruikt worden als er geen anderhalve meter afstand kan worden gehouden. 
 • Mondmaskers worden vanaf deze dag ook verplicht op het openbaar vervoer, omdat de regel om 1,5 meter afstand te houden niet gehandhaafd kan worden op trein, tram, bus en metro. Dit zal verplicht zijn voor iedereen die ouder is dan 12 jaar en zodra men een station of halte betreedt. Er wordt aangeraden om zoveel mogelijk de piekuren te mijden. Wie eigen vervoersmiddelen heeft, moet dit zoveel mogelijk gebruiken. 
 • Stoffenwinkels zullen de deuren mogen openen, omdat ze belangrijk zijn om mondmaskers te kunnen maken. Ze zullen hiervoor de veiligheidsregels moeten respecteren.
 • In de gezondheidszorg wordt de toegang tot de algemene en gespecialiseerde zorg geleidelijk uitgebreid.
 • Mensen moeten nog altijd zoveel mogelijk thuis blijven, alleen essentiële verplaatsingen blijven toegestaan. Het samenscholingsverbod blijft van kracht.
 • Sporten: naast wandelen, lopen en fietsen worden andere sporten in de buitenlucht toegestaan met maximaal twee personen, bovenop de mensen die onder hetzelfde dak wonen, zolang 1,5 meter afstand wordt bewaard. De toegang tot overdekte infrastructuur, zoals douches en cafetaria’s, blijft verboden.

Fase 1B: vanaf 11 mei

 • Vanaf 10 mei (dus één dag vroeger dan 11 mei) mag elk gezin tot 4 mensen ontvangen, altijd dezelfde. Zij mogen alleen bij dat ene gezin langsgaan. Je moet dan ook de nodige fysieke afstand bewaren en bij voorkeur het bezoek buiten ontvangen. Er is uiteraard geen bezoek mogelijk als iemand van het gezin ziek is. 
 • In deze fase mogen alle winkels weer de deuren openen, zonder uitzondering van sector of grootte. Om de drukte in de winkels te beperken gelden er strikte voorwaarden. Er zal maar 1 klant toegelaten zijn per 10 m², voor maximaal 30 minuten. Klanten wordt sterk aangeraden een mondmasker te dragen in de winkel. Voor de werknemers moet een veilige werkomgeving worden gegarandeerd.
 • Wie gaat winkelen doet dat alleen. Kinderen jonger dan 18 jaar en mensen die hulp nodig hebben, mogen uiteraard wel worden begeleid. De Nationale Veiligheidsraad roept op om enkel te gaan shoppen in de buurt van je huis of je werk. Toeristische uitstapjes tijdens dat shoppen blijven verboden. Als het druk is in de winkelstraat of in het shoppingcentrum, keer je best op een ander moment terug.
 • Sportwedstrijden, zowel voor amateurs als professionals, blijven verboden tot 31 juli. Het is nog niet zeker of het dan vanaf 1 augustus wel kan. Dat moet nog geëvalueerd worden. 
 • Markten zijn nog steeds verboden. Foodtrucks en andere kraampjes zijn wel mogelijk als ze toestemming hebben van de lokale overheid.
 • Op 11 mei gaan de traceerders aan de slag om besmette mensen op te volgen en hun contacten op te sporen. Een app om dit bij te houden is voorlopig van de baan.
 • Mensen moeten nog altijd zoveel mogelijk thuisblijven. Telewerken blijft de norm. Het samenscholingsverbod blijft van kracht.

Fase 2: vanaf 18 mei

 • De scholen gaan vanaf maandag 18 mei gedeeltelijk open: in de basis- en middelbare scholen, telkens voor maximum drie leerjaren en in kleinere groepen, met maximaal 10 leerlingen per klas. Er wordt eerst gekeken naar de afstudeerjaren en -wat de lagere school betreft- de eerste twee studiejaren. Er wordt opvang voorzien voor ouders die gaan werken en geen opvang hebben. In de kleuterscholen blijven de lessen geschorst, minstens tot eind mei. 

  Scholen kunnen op vrijdag 15 mei een proefdag houden, om dan in het weekend erna eventueel de werking bij te sturen. Dat was iets wat de Vlaamse onderwijssector deze week geadviseerd had. Het Franstalig onderwijs wilde pas op 18 mei opstarten. Er is nu dus een Belgisch compromis gevonden waarbij het onderwijs officieel weer start vanaf 18 mei, met de mogelijkheid om de 15e al een dag te proefdraaien.

  Een mondmasker wordt de hele schooldag verplicht voor leerlingen ouder dan 12 jaar én leerkrachten. Er moet water en zeep ter beschikking staan van de leerlingen en er moet op toegezien worden dat de leerlingen hun handen wassen.

 • Er wordt bekeken of en onder welke voorwaarden de zogenoemde contactberoepen, zoals kappers, weer aan de slag kunnen gaan. 
 • Er wordt ook gekeken of musea de deuren weer kunnen openen in deze fase, onder voorwaarden.
 • De mogelijkheid voor het uitbreiden van privé-bijeenkomsten wordt bestudeerd. Huwelijken en begrafenissen kunnen in een groter gezelschap plaatsvinden na evaluatie.
 • Er wordt ook gekeken of buitenactiviteiten uitgebreid kunnen worden naar meer dan twee personen.

Fase 3: ten vroegste vanaf 8 juni

Wanneer de derde fase zal ingaan, ligt nog niet vast. Het zal ten vroegste vanaf 8 juni zijn. Wat er in deze fase zal gebeuren, zal afhankelijk zijn van de evolutie van de corona-epidemie in België:
 
 • Er wordt gekeken of het mogelijk is om ééndaagse uitstapjes in België te maken of naar een tweede verblijf te gaan. 
 • Er wordt gekeken naar de voorwaarden om restaurants en later ook cafés geleidelijk te laten heropenen in deze fase.
 • Tegen eind mei wordt beslist of zomerkampen van jeugdbewegingen kunnen doorgaan.
 • Verder wordt nog bestudeerd of meerdaagse reizen binnen en buiten België in deze fase kunnen doorgaan, of toeristische attracties kunnen opengaan en of kleinere openluchtevenementen kunnen doorgaan. Maar zoals eerder beslist werd, mogen massa-evenementen zoals festivals niet doorgaan tot en met 31 augustus.

Meest gelezen