Videospeler inladen...

Premier Sophie Wilmès (MR): "Tijd om naar de toekomst te kijken na 7 weken van opofferingen"

Met uren vertraging heeft de Nationale Veiligheidsraad vanavond laat zijn exitstrategie uit de coronalockdown voorgesteld. Premier Sophie Wilmès (MR) gaf deze keer een lange en zeer gedetailleerde uiteenzetting over wat wanneer weer kan, geïllustreerd met grafieken en schema's. Over een aantal thema's gaven de verschillende ministers-presidenten meer uitleg.

"We komen uit zeven weken van enorme opofferingen", aldus premier Wilmès. "Het is nu tijd om naar de toekomst te kijken. We kunnen dat doen omdat de cijfers ons tonen dat de verspreiding van het virus kon worden afgeremd." De premier dankte het medische en verzorgende personeel en alle andere beroepstakken die ervoor hebben gezorgd dat het land is kunnen blijven draaien. "Maar ik denk ook aan alle mensen die de instructies hebben gevolgd, ook toen ze bijna ondraaglijk werden." Zonder hen was vooruitgang volgens Wilmès niet mogelijk geweest.

We kunnen nooit uitsluiten dat we een stap terug moeten zetten als het virus weer zou opflakkeren

Premier Sophie Wilmès (MR)

Toch blijft voorzichtigheid geboden, want ons land heeft nog nooit zo'n lockdown meegemaakt en niemand kan voorspellen wat het virus nog in petto heeft. "De afbouw hangt in belangrijke mate af van de evolutie van de gezondheidssituatie", waarschuwt Wilmès.

Daarom moet de afbouw geleidelijk verlopen en moet er worden bijgestuurd indien nodig. "We kunnen nooit uitsluiten dat we een stap terug moeten zetten als het virus weer zou opflakkeren en te veel druk op onze gezondheidsdiensten zou leggen", aldus de premier.

Ze bracht nog eens in herinnering dat het belangrijk blijft om onze contacten zo beperkt mogelijk te houden, afstand te houden en de regels voor handhygiëne te volgen.

De federale overheid zal aan elke burger één stoffen masker geven

Premier Sophie Wilmès (MR)

Voor de rest zullen we moeten leren leven met vormen van mondneusbedekking: mondmaskers of sjaals die mond en neus bedekken. "Wij raden het gebruik sterk aan wanneer u zich in de openbare ruimte bevindt en als de nodige afstand niet gegarandeerd is", aldus de premier. Op het openbaar vervoer worden de regels veel strenger, want daar zal mondneusbedekking verplicht worden voor iedereen die ouder dan 12 jaar is.

Hoe raak je aan mondmaskers? "De federale overheid zal aan elke burger één stoffen masker geven", kondigt Wilmès aan. "We willen ook per persoon twee filters verdelen om die in het mondmasker te integreren." Er komen ook gebruiksaanwijzingen voor die mondmaskers.

Het is ook de bedoeling om de frequentie van het openbaar vervoer weer te vergroten, maar de regering raadt wel aan om de piekuren te mijden en je zoveel mogelijk met eigen middelen te verplaatsen om het openbaar vervoer niet te overbelasten. 

Gezondheidssituatie kan overgang van ene naar andere fase vertragen

Premier Sophie Wilmès (MR)

De eigenlijke afbouw zal in vier fases gebeuren. De eerste fase gaat in op 4 mei: de industrie en de diensten tussen de bedrijven openen, sporten in de buitenlucht kan met maximaal 2 personen bovenop zij die onder één dak wonen en ook buitensport waarbij afstand wordt gehouden kan weer.

Fase 2 begint op 11 mei. Dan gaan alle winkels weer open, maar met nog te bepalen voorwaarden. Fase 3 begint op 18 mei en betekent het startsein voor de contactberoepen (kappers bijvoorbeeld) en voor het onderwijs (met een pilootfase vanaf 15 mei). Fase 4 begint ten vroegste op 8 juni, maar hier zijn nog veel vraagtekens: het gaat onder meer over de opening van restaurants en cafés, over reizen naar het buitenland, over jeugdkampen, over toeristische attracties en over "kleinschalige evenementen".

"De evolutie van de gezondheidssituatie zou de overgang van de ene fase naar de andere kunnen vertragen", waarschuwt premier Wilmès.

Deze visie zou ons moeten motiveren

Premier Sophie Wilmès (MR)

De verschillende ministers-presidenten gaven extra toelichting over onder meer onderwijs en contact tracing, waarbij wordt nagegaan met wie een besmette persoon in contact is geweest om die personen vervolgens te gaan isoleren.

"Vanavond heeft u een relatief duidelijke visie gekregen op onze toekomst op lange termijn", besloot de premier. "Deze visie zou ons moeten motiveren en ons aanmoedigen om door te gaan met onze inspanningen." 

Bekijk hier een fragment van de persconferentie van premier Wilmès (MR):

Videospeler inladen...

Bekijk hier onze Wetstraatwatcher Bart Verhulst over de persconferentie:

Videospeler inladen...

Meest gelezen