Videospeler inladen...

Satellietentrein aan een heldere sterrenhemel: "Een waar feest"

Rond 22 uur gisteravond was een streep lichtjes aan de hemel te zien. Het was een "satellietentrein" van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX. De satellieten waren woensdag gelanceerd, ze maken deel uit van een project waarbij duizenden satellieten in een baan om de aarde gebracht worden om overal op aarde snel internet te krijgen. Er zijn de laatste tijd ook veel ufo-meldingen, de satellieten zijn daarvoor wellicht de verklaring. SpaceX bekijkt hoe het de satellieten minder helder kan maken.

Misschien heb je ze gisteravond ook gespot: een streep lichtjes aan de avondlijke sterrenhemel. Geen astronomisch fenomeen, wél een rij satellieten van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX van miljardair Elon Musk. De in totaal 60 satellieten werden woensdag gelanceerd en maken deel uit van het project Starlink, om overal op aarde snel internet te krijgen.

Door duizenden satellieten in een lage baan om de aarde te brengen, wil SpaceX wereldwijd breedbandinternet kunnen leveren. Het netwerk richt zich op het platteland waar geen hoogwaardig internet is en 5G-techniek onaantrekkelijk is vanwege de afstanden. In november werd na enkele testlanceringen een eerste groep van zestig functionele satellieten gelanceerd. Sindsdien vonden nog vijf lanceringen plaats, de meest recente dus woensdag.

De satellieten zijn te zien als een duidelijke streep in de nachtelijke sterrenhemel, zeker als het helder weer is, zoals de voorbije weken. Veel mensen maken er dan ook een evenement van om de satellieten te kunnen spotten. Ook VRT-weerman Frank Deboosere: "Met de verrekijker was het een waar feest", schrijft hij op Twitter.

(tekst gaat voort onder de tweets)

Ufo's of satellieten?

De "satellietentrein" van SpaceX leidt tot een ander merkwaardig neveneffect: zo is wereldwijd het aantal meldingen van "vreemde objecten" in de lucht sterk gestegen. Het Belgische UFO-meldpunt heeft dit jaar alleen al 241 meldingen binnengekregen. Dat komt al bijna in de buurt van de 270 die er voor heel 2019 waren.

Het gros van die meldingen komt echter door de Starlink-satellieten. Het Belgische UFO-meldpunt vraagt mensen om eerst op zijn website na te gaan of het over de satellieten gaat, voor ze het meldingsformulier invullen.

(tekst gaat voort onder de tweet)

"Satellieten minder helder maken"

Meest gelezen