Radio 2

Stijn Meuris geeft tips aan Mechelse muzikanten: "Je mag "Ik hou van u" best slordig spelen"

Vanavond om acht uur spelen muzikanten in verschillende Mechelse straten "Ik hou van u" van Noordkaap. "Het is fantastisch om te zien dat ons lied na 25 jaar een zoveelste leven krijgt", zegt Stijn Meuris op Radio 2 Antwerpen. De zanger geeft ook enkele tips aan de muzikanten die zich aan de Vlaamse klassieker wagen.

"We waren bijna echt vergeten hoe schoon de zomer wel kan zijn. Open de vensters en open de ogen. " Twee overbekende en oh zo toepasselijke zinnen uit "Ik hou van u" van Noordkaap. "Het lijkt wel alsof we dat lied 25 jaar geleden voor deze coronatijden geschreven hebben," zegt Stijn Meuris op Radio 2 Antwerpen. Vanavond om acht uur zullen tientallen muzikanten in de straten van Mechelen "Ik hou van u" spelen om de zorgsector een hart onder de riem te steken.

"Ik ben vereerd dat de Mechelaars ons nummer hiervoor kiezen", zegt Meuris. "We hebben "Ik hou van u" geschreven voor de soundtrack van de film "Manneken Pis". Nu krijgt het dus nogmaals een nieuwe laag van betekenis en dat blijft me verrassen", zegt Meuris in "Start je dag". In 2005 werd een tweetalige versie "Ik hou van u/Je t'aime tu sais" ook al gekozen als feestlied om 175 jaar België te vieren. "Het is zo'n nummer dat in al zijn eenvoud blijkbaar iets oproept. Dat hadden we destijds nooit kunnen voorzien."

De tekst van "Ik hou van u" lijkt 25 jaar geleden wel geschreven voor deze coronatijden

Stijn Meuris

Slordig walsen

Heeft Stijn Meuris tips voor de Mechelaren die om acht uur "Ik hou van u" in hun straat zullen spelen? "Het lied heeft één groot voordeel waar wij als band ook al jaren blij mee zijn", lacht Meuris. "Het is een walsje en dat mag best slordig gespeeld worden. Ooit hebben we een versie gemaakt in een ander ritme maar we hadden meteen door: dit wordt niks. Of je het nu op een panfluit, gitaar of op potten en pannen speelt vanavond, dat maakt niet uit. Doe het levendig, slordig en spontaan en het komt goed", zegt Meuris. Er is volgens de zanger nog een laatste meevaller voor de Mechelse straat- en balkonmuzikanten. "De tekst is doodsimpel en past op amper een half bierviltje." 

Ik kijk ernaar uit om het nummer na corona te zingen op de Mechelse Grote Markt mét beiaard

Stijn Meuris

Kwaad- en Maasmechelen?

De initiatiefnemers van de Mechelse actie deden op Radio 2 Antwerpen nog een oproep aan Stijn Meuris. "Wat zou het fijn zijn om na deze coronacrisis de bevrijding uit ons kot te vieren met een live versie van "Ik hou van u" op de Mechelse Grote Markt met Stijn én onze beiaard", oppert initiatiefnemer Pier De Cock. "Dat lijkt me heerlijk en ik heb nog nooit samen met een beiaard gezongen", riposteert Meuris. "Ik draag de Mechelaars een warm hart toe. Ik heb ook mooie herinneringen aan Maanrock. Het stadsfestival dat dit jaar ook niet kan doorgaan," zegt Meuris. De Limburger hoopt trouwens dat meer steden en gemeenten het Mechelse voorbeeld volgen met staatversies van "Ik hou van u". "Nu Kwaadmechelen en Maasmechelen nog in mijn provincie en ik ben helemaal tevreden," besluit hij. 

Meest gelezen