Videospeler inladen...

Vervroegde seizoensfinale "Thuis" door coronacrisis: "Bekijken of acteren op 1,5 meter afstand mogelijk is" 

Vanavond is er vervroegd een einde gekomen aan het 25e seizoen van de Eén-serie "Thuis", met een dubbelaflevering. Geen volwaardige seizoensfinale, maar een noodgedwongen alternatief, want door het coronavirus liggen de opnames al weken stil. Momenteel is het nog onduidelijk wanneer de acteurs weer op de set kunnen staan. Zal het coronavirus een plaats krijgen in het volgende seizoen? En zien de acteurs het zitten om hun scènes in te blikken op anderhalve meter afstand van elkaar? VRT NWS vraagt het aan producer Hans Roggen en acteurs Tine Priem ("Tamara") en Bart Van Avermaet ("Waldek").

Afstand houden op een filmset waar aan hoog tempo afleveringen worden ingeblikt: dat is onmogelijk. De opnames van "Thuis" liggen daarom volledig stil. Een vervroegde zomervakantie moet de ploeg zuurstof geven om vanaf september de draad weer op te pikken met nieuwe afleveringen. VTM heeft dezelfde beslissing genomen: hun dagelijkse fictieserie "Familie" gaat ook na vanavond vervroegd met zomervakantie, om terug te keren in september.

"Onze laatste opnamedag was op 13 maart, de dag waarop de strenge maatregelen van de Veiligheidsraad van kracht werden. Onbedoeld zijn we moeten stoppen, en iedereen voelt zich ongemakkelijk bij deze ongewone situatie. Maar de afgewerkte afleveringen zijn op, we zitten door onze voorraad heen", vertelt producer Hans Roggen. "

Het is een geluk bij een ongeluk dat er in de scenario's van de maand april sowieso veel goede verhaallijnen zijn uitgewerkt, en die komen vanavond samen. Het wordt een dubbelaflevering met een cliffhanger: die hebben we kunnen maken door de afleveringen van vrijdag en komende maandag samen te hermonteren tot een nieuw geheel."

Welke "cliffhangers" zijn er?
  • Exit Karin Baert?: advocate Karin ligt onder vuur. Peter wil haar ten val brengen, met de hulp van zijn voormalige beste vriend Tom, Karins huidige zakenpartner. Gaat Tom hierop in of niet?
  • Wie is er in het water beland?: in de aflevering van vorige week vrijdag was een rode politietent te zien langs het water. Wat is er daar gebeurd? Wie is het slachtoffer? 
  • Kan Nancy het bedrog van haar "Didi" vergeven?: in een dronken bui heeft Dieter een misstap begaan met Karin. Hij heeft uiteindelijk alles opgebiecht aan Nancy. Vergeeft ze hem of niet?
  • Zijn Emma en Joren meer dan vrienden?: hangt er een nieuwe romance in de lucht? Emma vraagt Joren mee op café. Is het een date of niet?

De Australische reeks "Neighbours" start weer met opnames. Daar respecteren ze de "social distancing" op de set. Een interessant voorbeeld voor ons.

Hans Roggen, producer van "Thuis"

Wanneer de opnames weer starten, is nog onduidelijk. "Wat de hele ploeg betreft: graag zo snel mogelijk. Er liggen verschillende scenario's op tafel, afhankelijk van wanneer we opnieuw kunnen beginnen. Maar de set van "Thuis" is natuurlijk een werkvloer, dus we moeten de regelgeving respecteren", aldus Roggen. "Het wordt moeilijk, maar we vinden wel een weg. We zullen heel wat televisietruken bovenhalen om ons verhaal te blijven vertellen."

"Achter de schermen zijn we aan het uitzoeken of we "Thuis" kunnen maken in coronatijden. Of het doenbaar is om tijdens de opnames en achter de schermen 1,5m afstand van elkaar te houden. Internationaal is er een voorbeeld: de Australische reeks "Neighbours" maakt volgende week een doorstart. Met respect voor "social distancing", ze hebben hun scenario's zelfs aangepast. Europese televisiemakers zullen dat met argusogen volgen, om te bekijken wat wij hiervan kunnen leren."

Bekijk hier wat "Thuis"-producer Hans Roggen vertelt over de gang van zaken bij "Neighbours":

Videospeler inladen...

En de acteurs: zien zij het zitten om te spelen op 1,5m afstand van elkaar?

Actrice Tine Priem ("Tamara" in "Thuis") heeft het moeilijk met het idee om afstand te houden op de set. "Het lijkt me niet eenvoudig om het coronavirus een plaats te geven in de nieuwe scenario's. En op afstand van elkaar spelen: dat is niet evident. Ik vorm een gezin met personages Bob en baby Leo. Net zoals ik mijn vriend thuis nog gewoon een kus geef, neem ik hen tijdens de opnames regelmatig eens vast. Het wordt vreemd om dat helemaal uit de weg te gaan."

Ook acteur Bart Van Avermaet ("Waldek" in "Thuis") vreest voor de kwaliteit van de serie, als er in elke scène op afstand moet geacteerd worden. "Televisie is een raar medium, waarin veel kan. Als je tactisch schuin tegenover elkaar gaat staan, kan dat op beeld best goed overkomen. Ik vrees alleen voor conflictscènes, of intieme scènes waarin gekust of geknuffeld wordt. Die maken zo hard deel uit van zo'n serie: dat kan je moeilijk weglaten", zegt hij. "We moeten kwaliteit brengen, en geen halfslachtig werk doen. Onze kijkers hebben recht op het beste."

Voor de acteurswereld is de coronacrisis een bloedbad. Freelancers kunnen nergens op terugvallen, en hebben geen inkomen.

Bart Van Avermaet, "Waldek" in "Thuis"

Van Avermaet kijkt met lede ogen naar de gevolgen van de coronacrisis voor de cultuursector. "Voor 90% van de acteurs is dit een slagveld. Ik vrees dat er voor december geen enkele theaterzaal de deuren zal openen. Dat is vooral een drama voor freelancers: zonder schriftelijke overeenkomst met hun opdrachtgever hebben ze nergens recht op. Er moet een contract zijn, maar in onze sector worden veel mondelinge afspraken gemaakt. Die mensen hebben maandenlang geen inkomen. En ook wie op interimbasis werkt met dagcontracten, valt uit de boot."

"Op termijn zal het culturele aanbod zeker afnemen. Verschillende theatergezelschappen die werken zonder subsidies, zullen de deuren moeten sluiten. Ik had zelf naast "Thuis" 4 theaterproducties in de steigers staan. Die zijn allemaal weggevallen. Gelukkig heb ik via "Thuis" nog een inkomen, maar ik zie schrijnende situaties. Nochtans is cultuur de adem van onze maatschappij".

Bekijk hier de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

De extra lange laatste aflevering van "Thuis" is vanavond te zien op Eén vanaf 20.20 uur. Door de persconferentie van de nationale Veiligheidsraad kan de uitzending later starten dan voorzien.

Meest gelezen