Videospeler inladen...

Bleekmiddel injecteren of uv-bestraling? Medische wereld reageert verbijsterd op suggesties van Donald Trump

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in zijn dagelijkse corona-briefing voorgesteld om uv-bestraling of het injecteren van desinfecterende middelen te gebruiken als remedie tegen het coronavirus. Dokters reageren verbouwereerd op de suggesties van Trump. Die zijn onverantwoord en gevaarlijk, zeggen ze. 

De dagelijkse briefing van de corona-taskforce van het Witte Huis begon met een aankondiging van Bill Bryan van het Departement van Binnenlandse Veiligheid (Homeland Security). Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat zonlicht, warmte en vocht een negatief effect hebben op het virus, meldde hij.

Daarna kwam president Donald Trump aan het woord. In navolging van de uitspraken van Bryan stelde hij voor om mensen te bestralen met uv-licht om zo het virus te doden. "Ik zou willen dat jullie met artsen overleggen of er een manier is waarop jullie licht en warmte kunnen toedienen om het virus te genezen. Ik ben geen dokter, maar ik ben iemand die bij de pinken is", zei Trump, terwijl hij op zijn hoofd tikte.

Bill Bryan, Departement van Binnenlandse Veiligheid, en president Donald Trump, 24 april 2020.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Daarna richtte hij zich ook tot Deborah Birx, de coördinator van de corona-taskforce. Hij vroeg haar of ze er al van gehoord had, van de invloed van licht en hitte op virussen en op dit virus in het bijzonder. "Niet als behandeling", antwoordde Birx een beetje verward, "maar koorts is bijvoorbeeld goed, het helpt je lichaam om te reageren."

Bryan herhaalde tijdens zijn uiteenzetting ook dat desinfecterende middelen heel efficiënt zijn tegen het virus. Trump brainstormde daarna over de mogelijkheid om desinfecterende middelen, zoals bleekwater en ontsmettingsalcohol, te injecteren in mensen. "Het is bijna zoals een reiniging, want het komt op de longen en boekt daar fantastische resultaten. Het zal interessant zijn om dat ook te testen", aldus Trump.

Wat zegt de medische wereld?

De medische wereld reageert verbijsterd op de uitspraken van Trump. Verschillende dokters hebben al gereageerd dat het gevaarlijk is om desinfecterende middelen in te nemen. "Het is een middel dat mensen vaak gebruiken als ze zelfmoord willen plegen", zegt longarts Vin Gupta aan NBC News.

Ook andere dokters waarschuwen om niet te experimenteren met desinfecterende middelen: "Zelfs walmen van bleekmiddel inademen kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Ook bleekmiddel met een lage concentratie is niet veilig. Het is een totaal belachelijk concept", zegt John Balmes, een longarts uit San Francisco.

Ook Reckitt Benckiser, het bedrijf dat onder andere het desinfecterende schoonmaakmiddel Dettol maakt, heeft gereageerd op de uitspraken van Trump. "In geen geval mogen onze desinfecterende producten ingenomen worden, via injectie of door ze in te slikken, of op eender welke andere manier. Net als bij al onze andere producten, moeten onze desinfecterende middelen en hygiëneproducten gebruikt worden op de manier waarvoor ze zijn bedoeld", klinkt het bij het bedrijf.

Over het effect van uv-stralen uit bijvoorbeeld zonlicht is al veel gezegd. Mogelijk zouden er minder besmettingen met het coronavirus zijn in de zomer, door meer zonlicht en hogere temperaturen. Maar er is nog veel onzekerheid over bij wetenschappers.

Ik hoop dat mensen van de zon genieten, en als het een impact heeft, dan is dat fantastisch

Donald Trump

"Ik hoop dat mensen van de zon genieten, en als het een impact heeft, dan is dat fantastisch. Ik hoor dit niet voor de eerste keer. Ik bedoel, er is een gerucht, een heel leuk gerucht dat als je naar buiten gaat in de zon of in de warmte dat het een effect heeft op andere virussen", zei Trump.

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt om niet te vertrouwen op de zon als een of ander wondermiddel tegen het coronavirus. Op een pagina waar de WHO mythes over het virus ontkracht staat: "Je kan nog steeds Covid-19 oplopen, ongeacht hoe warm of zonnig het weer is. Er zijn ook gevallen van Covid-19 in warme landen."

Wat zei Trump precies over uv-licht en desinfecterende middelen? Bekijk hier het verslag in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Reactie van het Witte Huis

Intussen heeft het Witte Huis gereageerd op de vele negatieve reacties in de media. Het zegt dat de woorden van de president verdraaid werden. Zelf zegt Trump nu dat de uitspraken over het injecteren van desinfecterende middelen sarcastisch bedoeld waren, ook al was daar op de persconferentie niets van te merken. Ook zegt hij dat hij mensen niet aanmoedigt om desinfecterende middelen in te nemen. 

Bekijk hier meer uitleg van onze correspondent in New York Björn Soenens in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen