Sabine Joosten

Rouwlintje als alternatief voor rouwkledij: "Laten zien dat we iemand verloren zijn"

Karin Ludwig is uitvaartverzorgster in Kapellen en heeft een opmerkelijk initiatief: ze deelt rouwlintjes uit aan mensen die iemand dierbaar verloren zijn de afgelopen weken. "Met zo'n klein symbool kan je tonen dat je een verlies te verwerken hebt gehad,  ook na de coronaperiode wanneer we weer mogen samenkomen."

Met zo'n rouwlintje wil Karin de gewoonte van vroeger om 'in de rouw' te zijn, opnieuw ingang doen vinden. "We zitten momenteel allemaal in ons kot, voor mensen die al dan niet door het coronavirus iemand hebben moeten afgeven, is het toch wel een moeilijke periode", vertelt Karin Ludwig op Radio 2 Antwerpen. Zwart is als kledingkleur ingeburgerd, daar gaan we het verschil niet mee maken", voegt ze er nog aan toe. "Vandaar het idee om een rouwlintje te voorzien dat je al dan niet zichtbaar kan dragen, met daarop een klein tekstje: een klein hartje met daarin de woorden 'voor altijd in mijn hart'."

Het afscheid was zo moeilijk, het was er precies niet

De rouwlintjes kunnen helpen om mensen te tonen dat je een verlies te verwerken hebt gehad, zeker na de  coronaperiode wanneer we weer mogen samenkomen."We weten dat rouwen vanuit de samenleving een houdbaarheidsdatum heeft. Als je een aantal weken geleden aan het begin van de lockdownperiode iemand hebt moeten afgeven, voor mensen nu is dat misschien oud nieuws, maar zij die in rouw zitten, hebben met moeite afscheid kunnen nemen." Het afscheid was zo moeilijk, het was er precies niet, vertellen mensen haar dan. 

Taboe doorbreken

Hoe kan je dan best reageren wanneer je iemand tegenkomt die zo'n lintje draagt? "Voel je zeker niet verplicht om een heel gesprek aan te knopen, een kleine knipoog of gewoon op zo'n manier kijken dat die persoon je begrijpt, kan al een groot verschil maken", zegt Karin. "Ik merk ook dat deze coronaperiode zorgt voor een collectief gevoel. Net dat collectieve wil ik aangrijpen om het taboe dat er nog altijd, is voor een stukje te doorbreken."

 

Karin Ludwig wil de rouwlintjes met de post opsturen. Meer info vind je hier.

Meest gelezen