Nu Van Eyck-tentoonstelling in Gent de deuren definitief sluit, wat met de werken in bruikleen? 

Het van Eyck-jaar is een van de grote slachtoffers van de coronacrisis. Vooral de verplichte sluiting van de prestigieuze tentoonstelling "Van Eyck. Een optische revolutie" in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Gent kwam zwaar aan. De expositie liep normaal tot eind volgende week, en was nagenoeg volgeboekt. Verlengen is helaas onmogelijk, de eigenaars wachten ongeduldig op de uitgeleende werken. Maar hoe kunnen die werken eigenlijk terugkeren naar hun eigenaar?

Wat nu met de bruiklenen uit "Van Eyck. Een optische revolutie"?

De grote tentoonstelling in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Gent kan onmogelijk verlengd worden, dat heeft onder meer te maken met de verzekeringspremies van de geleende werken, en met de eigenaars die hun kostbaarheden graag snel weer veilig thuis hebben. Maar wegens corona is het niet mogelijk om de werken zomaar in te pakken en op de vrachtwagen of in het vliegtuig te stouwen. 

Het museum overlegt al een paar dagen met de eigenaars en transporteurs en hoopt dat er volgende week knopen worden doorgehakt. Grote haast is al met al niet nodig want ook de musea waar de werken vandaan komen zijn dicht wegens corona. Een belangrijke vraag: wie staat in voor de verzekering van artefacten die wegens de omstandigheden nog een tijd in Gent zullen blijven?   

Bijkomend probleem is dat de beperkende maatregelen over reizen en transport sterk verschillen van het ene tot het andere land. Normaal gezien is een vertegenwoordiger van de eigenaar aanwezig bij het verwijderen en inpakken van de bruiklenen. Voor "Van Eyck. Een optische revolutie" gaat het om 80 mensen. Die kunnen onmogelijk allemaal komen. 

BELGA/DESPLENTER

Vanaf 3 mei is werken in het museum opnieuw toegelaten. Mogelijk kunnen dan schilderijen van de muur worden gehaald. Maar dat betekent nog niet dat de kunstvoorwerpen meteen op weg kunnen naar de Verenigde Staten, zelfs niet naar onze buurlanden. Eventueel moeten ze een tijd in opslag blijven in het museum. O ja, 120.000 mensen hebben de tentoonstelling kunnen bezoeken. Dat is een kleine helft van het aantal reservaties. Erg sneu voor wie er niet bij kon zijn... Het museum werkt nog aan 'n scenario voor een eventuele financiële vergoeding voor gedupeerden. 

Heel veel Van Eyck en andere kunstenaars in Gent en Brugge

Tijdens de zomer presenteert het Museum voor Schone Kunsten Gent  traditiegetrouw een alternatieve keuze en opstelling uit de eigen collectie, met een focus dit keer op Gustave Van de Woestyne. In het najaar volgt een retrospectieve Jules De Bruycker. Meer informatie hier. 

Het designmuseum verlengt de tentoonstelling "Kleureyck" tot eind februari. Die expositie over vernieuwend en divers kleurgebruik verbindt de tijd van Van Eyck met hedendaagse internationale ontwerpers die graag werken met kleur.  

De Floraliën in het Citadelpark onder het thema "Mijn paradijs, een wereldse tuin" zijn verplaatst naar mei volgend jaar. Uitgangspunten zijn het "Lam Gods", de tuin van bisschop Triest en het heden en verleden van Gent. 

In SMAK loopt de grote tentoonstelling Kris Martin zeker tot eind augustus. Kris Martin gaat in enkele werken subtiel en ironisch in dialoog met Van Eyck, die hij sterk bewondert.  

Het multimediale spektakel "Lights on Van Eyck" valt tot eind juni 2021 te bewonderen. Het gaat om een digitale en muzikale herinterpretatie van het Lam Gods, in en aan de Sint-Niklaaskerk.

Op 8 oktober opent het nieuwe bezoekerscentrum in de Sint-Baafskathedraal, met als klap op de vuurpijl de gerestaureerde panelen van het "Lam Gods". Tot dan, eenmaal corona voorbij, hangen die panelen in de Villakapel. Bezoeken zal alleen kunnen met inachtneming van de op dat ogenblik geldende afstandsregels.

In Brugge blijft de tentoonstelling "Van Eyck in Bruges" in het vernieuwde Groeningemuseum draaien tot 6 september. Uiteraard is er ook nog de magistrale website "Closer to Van Eyck" die inzoomt op de duizenden prachtige details van de virtuoze schilder, en de virtuele rondleiding met gids op facebook. Meer informatie over alles vindt u hier. En daar.  

Meest gelezen