"Velen kijken naar "The joy of painting" om Bob Ross bezig te zien, niet om te leren schilderen"

"Bob heeft intussen al tien- en tienduizenden het vertrouwen gegeven een verfborstel ter hand te nemen met zijn vriendelijke en gemoedelijke benadering. Om nog maar te zwijgen van zijn opvallende haarstijl uit de vorige eeuw. Zijn programma is een verborgen pareltje om tegelijkertijd bij weg te dromen en iets op te steken." Met deze omschrijving besloot de Britse tv-zender BBC Four afgelopen week om "The joy of painting" met Bob Ross opnieuw uit te zenden. Een nieuw eerbetoon voor de in 1995 overleden schilder met de zacht fluwelen, ietwat hypnotiserende stem die de afgelopen jaren al tot een heuse internetvedette uitgroeide. Ook in tijden van quarantaine blijkt hij een welgekomen verademing.

Het was Annette Kowalski die Ross in 1982 ontdekte en daarna zijn manager en businesspartner werd. Hun samenwerking leidde tot een van de opmerkelijkste tv-successen, "The joy of painting", waarin olieverfschilder Ross, met afrokapsel, op een lieflijke manier uitlegt hoe hij vooral landschappen op een doek creëert. Inclusief al even opmerkelijke quotes als "Schoonheid is overal. Je moet die vooral willen zien", "Praat met een boom en maak hem je vriend" of "Wij doen je verslaafd geraken aan schilderen. Er is niet veel nodig om jou verslaafd te maken."

Ook Kowalski raakte snel 'verslaafd' aan Bob Ross. Nadat ze begin jaren 80 haar oudste zoon in een auto-ongeluk verloren had, besliste haar man om haar in te schrijven voor een aantal schilderlessen, om op die manier haar verdriet enigszins te kunnen verwerken. Omdat Kowalski schilder Bill Alexander op tv bezig gezien had, dacht ze zijn lessen te kunnen bijwonen. Maar die was intussen daarmee gestopt en vervangen door Bob Ross.

Ik kon mijn ogen niet geloven

Annette Kowalski: "Ze zeiden me: "Als je met iemand wil samenwerken wiens techniek het meest lijkt op die van Alexander, dan zal je naar Florida moeten afreizen." Samen met mijn man ben ik dan van Washington naar Clearwater, Florida, gereisd - een reis van 14 uur - om daar een week lang les te volgen bij Bob Ross. Aanvankelijk met tegenzin, want ik heb uren geweend omdat ik les ging krijgen van iemand die ik niet kende." (CBC Radio, september 2016)

"Ik was erg ontgoocheld dat Alexander mijn leraar niet was. Het was van hem dat ik les wilde krijgen. Maar mijn man zei: "Kom op, stap in de auto. We zijn weg!"" (NPR, augustus 2016)

"Ik kon mijn ogen niet geloven. Zijn studenten waren allemaal in de ban van hem. Ook mij boeide hij zozeer, dat ik zelfs vergat om te schilderen." (Mental Floss, juli 2015)

"Ik werd compleet betoverd door Bob. Ik volgde hem tijdens zijn lessen, alleen al om te zien hoe hij met zijn studenten communiceerde. Bovendien slaagde hij erin mijn enorme verdriet weg te halen. Na 5 lessen heb ik dan tegen mijn echtgenoot gezegd: "Ik weet niet wat dat is met die Bob Ross, maar ik denk dat we hem in een flesje moeten steken en hem verkopen." Ik heb Bob dan gevraagd of hij het niet zag zitten om naar Washington te verhuizen. Wat hij wel wilde doen, tegen betaling natuurlijk." (CBC Radio)

"Ter promotie hadden we een filmpje gemaakt dat we voor uitzending moesten laten aanpassen. Dat lieten we doen in een tv-studio van PBS. Toen de manager het filmpje zag, stelde hij Bob voor om een serie te maken. En ja, de rest is geschiedenis." (CBC Radio) De eerste aflevering van “The joy of painting” werd uitgezonden op 11 januari 1983, de laatste, ruim 11 jaar later, op 17 mei 1994.

"Ooit vertelde Bob me dat hij ’s nachts wakker lag en nadacht hoe hij welke woorden tijdens de uitzending ging gebruiken. Hij wist op voorhand perfect wat en hoe hij iets zou zeggen. Zo ook een van zijn populairste uitspraken: "You know without question that we don't make mistakes here. We just have happy accidents. "" (NPR)

"Dat zijn haar er zo uitzag, was het gevolg van een besparing, omdat hij er niet veel geld aan wilde uitgeven. Hij zou dat wel doen, eens de tv-serie een succes zou zijn. Maar toen dat zo was, kon hij zijn haren niet meer veranderen, omdat die al verwerkt waren in het logo dat onder meer op verfpotjes stond." (CBC Radio)

"Hij kreeg dat geweldig idee dat hij kon besparen op het knippen van zijn haar. Daarom liet hij het groeien en een permanent zetten. Maar eens die permanent deel uitmaakte van zijn logo, kon hij niet meer terug. Iets waar hij niet echt tevreden over was. Want die krullenkop was hij snel beu." (NPR)

AP

“Dat zijn bekendheid geëxplodeerd is in deze internettijden, is verrassend. Maar het is geen toeval, want aan dat succes hebben heel veel mensen achter de schermen meegewerkt. Wat me niet verrast, is het feit dat men hem graag bezig ziet. Want velen kijken om te kijken, niet om te leren schilderen. Ze luisteren graag naar zijn stem. 'They just like Bob.'" (Mental Floss)

"Bob had een geweldig karakter en was een prachtig persoon. Ik zou hem graag terug in mijn leven willen." (NPR)

Ook vlogster Linde Merckpoel kon onlangs haar enthousiasme voor Bob Ross niet wegsteken in een nieuw filmpje ("Voor mensen die Bob Ross nog niet kennen, Ik ben jaloers op jullie, want een prachtige, fantastische wereld gaat nu voor jullie open.") en waagde zich aan een eigen schildercreatie:

Meest gelezen