Bru.be

Bru wil niet dat Colruyt water oppompt in Luikse Ardennen: "Onze bron dreigt vervuild of opgedroogd te raken"

Waterfabrikant Bru heeft een bezwaar ingediend tegen mogelijke plannen van supermarktketen Colruyt om zelf water op te pompen in de streek van Stoumont, in de provincie Luik. Het terrein waar Colruyt dat wil doen, ligt vlak naast de bronnen van Bru en de waterfabrikant vreest dat zijn bronnen vervuild en zelfs opgedroogd zullen raken.

De Colruyt Group heeft een milieuvergunning aangevraagd bij de Waalse overheid om anderhalf jaar lang boorproeven te kunnen doen in Stoumont, in de provincie Luik. Dat schrijft de krant Het Nieuwsblad. Colruyt onderzoekt of het daar zelf water zou kunnen oppompen.

Maar dat is tegen de zin van Bru, de fabrikant van mineraalwater. Het terrein waar Colruyt de boorproeven wil uitvoeren, ligt namelijk vlak bij de bronnen waar Bru zijn water oppompt. Bru vreest dat de boorproeven de bronnen van Bru zouden kunnen vervuilen en op termijn zelfs volledig zouden kunnen doen opdrogen.

Volgens de waterfabrikant hebben boorproeven in het verleden dat risico duidelijk aangetoond. "Er is een risico dat via die boorproeven oppervlaktewater in onze bron komt. Dat is al aangetoond in de jaren 90, toen er al boorproeven zijn geweest. Toen hebben we ook gemerkt dat onze bron tijdelijk opdroogde", zegt Christophe Scharpé in "De ochtend" op Radio 1.  (De tekst gaat voort onder de audio.)

Beluister het gesprek met Christophe Scharpé van Bru in "De ochtend":

Mochten de bronnen effectief vervuild raken, dan kan dat verstrekkende gevolgen hebben voor Bru, zegt Scharpé. "Wij hebben natuurlijk mineraalwater en onze erkenning komt vanuit het feit dat ons mineraalwater origineel puur is. Als het water besmet raakt, dan verliezen wij de erkenning voor die bron."

Daarom heeft Bru een bezwaar ingediend bij de Waalse overheid tegen de boorproeven die Colruyt zou willen houden. Het is nu aan de Waalse overheid om daar een beslissing over te nemen. Een gesprek tussen Colruyt en Bru is er nog niet geweest. "Zij mogen die aanvraag natuurlijk indienen en wij antwoorden daar gewoon op. Het is momenteel een administratieve procedure", aldus Scharpé.

Colruyt: "Pas over twee jaar communiceren"

Colruyt zelf wenste enkel schriftelijk te reageren. "Binnen Colruyt Group zijn we voortdurend op zoek naar nieuwe, innovatieve oplossingen voor allerhande uitdagingen waar onze business komt voor te staan. Water is daar één van, en we zijn al in verschillende waterprojecten actief", schrijft de groep. Het "innovatieproject" in Stoumont past binnen die activiteiten.

Verder wil Colruyt er weinig over kwijt. Pas na het onderzoek wil de groep erover communiceren en dat is mogelijk pas over een paar jaar: "We willen in alle discretie werken aan een haalbaarheidsstudie rond waterwinning in de streek. We gaan nu geen verdere uitspraken doen over de toekomst want we willen eerst en vooral de resultaten van deze studie afwachten, die twee jaar in beslag zal nemen. We zullen daar dan te gepasten tijde over communiceren."

Meest gelezen