Wist u dat 25 april een perfecte datum is om een licht jasje te dragen?

Bijna 20 jaar geleden, in december 2000, ging de komische film "Miss Congeniality" in wereldpremière, waarin Sandra Bullock schitterde als de jongensachtige Gracie Hart die in het miss-wereldje moet infiltreren om een aanslag tijdens de Miss USA-verkiezing te verijdelen. De film werd een gigantisch kassucces. Maar even succesvol werd een van de quotes uit de film, uit de mond van de naïeve Miss Rhode Island, waardoor de 25e april, vandaag dus, een wel erg opmerkelijke bijklank kreeg en uitgroeide tot 'de perfecte datum-dag'.

De vraag van presentator Stan Fields aan Cheryl Frasier kon tijdens de vragenronde aan de aanwezige schoonheden nochtans niet duidelijker zijn: "Miss Rhode Island, beschrijf ons eens je perfecte date." Maar de ietwat wereldvreemde Cheryl  Frasier interpreteerde 'date' niet als een romantisch avondje, maar wel als datum en antwoordde: "Dat is een moeilijke vraag. Maar ik moet dan de 25e april zeggen. Want op die dag is het niet te warm en niet te koud. Het enige wat je nodig hebt is een licht, dun jasje."

Aanvankelijk ging de datum enigszins aan de bioscoopkijkers voorbij, maar door de toenemende invloed van sociale media en de creativiteit van de gebruikers daar groeiden de uitspraken van Cheryl de afgelopen 5 jaar toch uit tot een 'Light Jacket Day' of een 'Miss Congeniality Day' op 25 april.

In 2018 verwees William Shatner, die de rol van Stan Fields vertolkte, in samenwerking met een datingbureau nogmaals naar de intussen onvergetelijke uitspraak van Miss Rhode Island, "and don’t forget to bring your light jacket":

Of 25 april zo’n perfecte datum is, is, vergeleken met 20 jaar geleden, minder duidelijk. Journaliste Caroline Siede op cultuurwebsite AV Club in april 2016: "Het jaar 2000 was in ieder geval een eenvoudigere tijdsperiode omdat de effecten van de klimaatopwarming pas daarna een rol begonnen te spelen in de vaststelling van de temperatuur per seizoen. Misschien moeten we ons daarom nu eerder de vraag stellen of er nog wel ‘een perfecte datum’ bestaat. Louter omdat het veel moeilijker is om de seizoenen te omschrijven met vooraf bepaalde temperatuurmetingen." Metereologe Bernadette Woods voegde er in april 2017 op nieuwswebsite Time nog aan toe: "Door de opwarming van de aarde komt de lente er almaar vroeger aan. Afhankelijk van waar je woont, zou dat dunne jasje dus wel eens in de kast mogen blijven hangen."

Journaliste Martha Thesema liet er op nieuwswebsite Mashable in april 2017 alvast geen twijfel over bestaan: "Eigenlijk heeft Miss Rhode Island meer dan gelijk. De koude zakt almaar verder weg en de sprong naar de lente is definitief ingezet. Met de zomer die in aantocht is. En ja, ook al regent het nog of kan het hard waaien, daarvoor kan je dan dat dunne jasje gebruiken."

Volgens Heather Burns, die de rol van Miss Rhode Island in "Miss Congeniality" vertolkte, zou Cheryl haar leven lang vasthouden aan die dag als 'perfecte datum', zo liet ze in februari 2019 weten aan lifestylewebsite Marie Claire: "25 april zal altijd haar perfecte 'date' blijven. Vooral omdat ze het geweldig plezant vindt dat die uitspraak tot een meme verworden is. Op die dag zal ze dus getrakteerd worden op gratis koffie en cocktails. Bovendien heeft ze een kast vol met lichte jasjes. Beter kan het voor haar op dat vlak dus niet worden."

Met dank aan Miss Rhode Island is 25 april dus echt wel een speciale datum geworden:

In 2017 gaf William Shatner nog mee waarom 25 april volgens hem als datum in de film gekozen werd:

Meest gelezen