Ruimtetelescoop Hubble viert 30e verjaardag met adembenemende foto van 2 "kraamkamers" voor sterren

Vandaag is het precies 30 jaar geleden dat NASA de ruimtetelescoop Hubble in een baan rond de aarde heeft ontplooid. Om die verjaardag te vieren, heeft de ruimtevaartorganisatie een nieuwe foto vrijgegeven van twee spectaculaire nevels. 

25 april 1990: precies een dag nadat de ruimtetelescoop Hubble aan boord van de space shuttle Discovery van op aarde is vertrokken, ontplooit de NASA de kunstmaan in een baan rond onze planeet. Het doel? Het universum in een ongezien detail onderzoeken en op beeld vastleggen.

Hoewel de Hubble in het begin met enkele kinderziektes kampte, is hij dertig jaar later een waar begrip, niet alleen bij wetenschappers, maar ook bij het brede publiek. Niet gehinderd door de atmosfeer van de aarde heeft de telescoop de meest afgelegen sterren en planeten haarscherp gefotografeerd wat de mensheid een reeks adembenemende foto's en video's heeft opgeleverd.

Om deze verjaardag te vieren heeft NASA een nieuwe foto vrijgegeven van twee spectaculaire nevels waarin sterren ontstaan. Ze maken deel uit van de zogenoemde Grote Magelhaense Wolk, een satellietsterrenstelsel van onze Melkweg op een afstand van 163.000 lichtjaar. 

De grote rode nevel rechtsboven in beeld heet NGC 2014 en is een verzameling van sterren die elk 10 tot 20 keer de massa van onze zon hebben. Ze vuren krachtige winden vol geladen deeltjes af die gas als bellen de ruimte in blazen. 

Linksonder in beeld is NGC 2020 te zien, een nevel die is gecreëerd door een enkele ster die liefst 200.000 keer helderder dan onze zon is. 

Een van de beroemdste foto's die de Hubble maakte, is die van de zogenoemde "Pillars of Creation" ("Pilaren der Schepping") in de Adelaarsnevel op zowat 7.000 lichtjaar van ons. De "vingers" zijn waterstofwolken waarin eveneens nieuwe sterren ontstaan:

Meest gelezen