AFP or licensors

Liveblog - Zwaargetroffen landen als Italië en Spanje rollen mondjesmaat exitstrategieën uit

Italianen en Spanjaarden krijgen na weken lockdown weer wat zicht op bewegingsruimte. In België blijft het ook voortdurend zoeken naar de balans voor de komende maanden. Intussen krijgen burgers het lastig om zich aan de regels te houden. Volg alles op de voet in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u eerst de cijfers (voor alle gebundelde cijfers: klik hier). Daaronder het belangrijkste nieuws dat we steeds bovenaan proberen te houden. Lees daaronder de laatste updates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Conte kondigt exit-timing aan voor Italianen

Italië versoepelt vanaf 4 mei geleidelijk aan de nationale inperkingsmaatregelen, die waren afgekondigd in de strijd tegen het coronavirus. Dat heeft premier Giuseppe Conte aangekondigd. Burgers zullen meer buitensporten kunnen uitoefenen en nabij hun woningen aan sport kunnen doen. Mensen zullen met veiligheidsmaatregelen ook kunnen afspreken met familie.

Lees meer

Katholiek onderwijs pleit voor flexibiliteit voor mondmaskers

Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen maakt zich zorgen over de herstart van het onderwijs op 18 mei. Hij heeft daarover een brief geschreven naar de directries van de katholieke scholen. Gisteren lieten de vakbonden weten dat er volgens hen te veel verwacht wordt van scholen en leerkrachten. Ze moeten zowel les geven aan de kinderen die terug naar school mogen, digitale lessen organiseren voor de kinderen die nog thuis moeten blijven en daarnaast ook kinderen opvangen van ouders die moeten gaan werken. 

Ook praktisch zijn de veiligheidsmaatregelen niet steeds haalbaar. Zo vraag Boeve zich af of het écht nodig is dat leerkrachten mondmaskers dragen tijdens het lesgeven. "Als iedereen op zijn plaats zit in de klas, op afstand van elkaar, kan de leraar misschien zonder mondmasker lesgeven", oppert hij. Hij zal de kwestie dinsdag aankaarten tijdens overleg met de overheid.

Boeve pleit daarnaast voor autonomie voor de schoolbesturen. Zij kunnen best inschatten wat mogelijk is. Een en ander kan variëren van school tot school. "De overheid suggereerde al dat scholen ook met minder dan drie leerjaren kunnen herstarten", zegt Boeve. "Maar ze kunnen ook het aantal dagen school verminderen en zo leerjaren fysiek uit elkaar houden. Ook spelen met halve dagen is mogelijk: een deel in de voormiddag naar school, een deel in de namiddag. Zulke beslissingen kan je maar nemen als je de context goed kent."

Als iedereen op zijn plaats zit in de klas, op afstand van elkaar, kan de leraar misschien zonder mondmasker lesgeven

Ook de opvang baart Boeve zorgen. In het exitplan van de overheid staat dat scholen open blijven voor de opvang van kinderen van ouders die in de essentiële sectoren werken, maar ook voor ouders die geen andere mogelijkheden hebben voor de opvang van de kinderen terwijl ze werken. "Het primaire doel van onderwijs, is onderwijs", zegt hij. "Ik krijg signalen dat directeurs vrezen dat er veel te veel leerlingen naar de opvang zullen komen, zodanig dat het de heropstart van de lessen bemoeilijkt. Dat kan niet de bedoeling zijn. Ook dat moeten we dinsdag bekijken."

Waarom zit er geen gedragswetenschapper in het expertenpanel?

Bij gebrek aan uitzicht op sociale contacten dreigen mensen de komende tijd hun eigen versie van de regels te gaan maken. Daarvoor waarschuwt psycholoog Koen Lowet in “Het Journaal”. De topman van de Belgische Federatie van Psychologen pleit er daarom voor om gedragswetenschappers te betrekken bij de exitstrategie. “Want gedrag is het enige middel dat we hebben om het coronavirus te bestrijden.”

Lees het volledige artikel

Muziekevenement in Maasmechelen met 150 toeschouwers stilgelegd

Vanmiddag heeft de politie van Lanaken-Maasmechelen een muziekevenement in Maasmechelen moeten stilleggen. De 2 Crazy DJ's wilden de bewoners van het WZC Maasmeander een leuke namiddag bezorgen en hadden daarom de openbare parking in de buurt van het WZC ingepalmd. Via Facebook hadden ze het evenement aangekondigd.

Toen de politie op de parking aankwam, klonk er al luide muziek uit de luidsprekers die ook de aandacht trok van verschillende fietsers en wandelaars. De politie probeerde de kijklustigen aan te sporen hun fiets- of wandeltocht voort te zetten en vroeg ook de directie van het WZC om tussenbeide te komen maar op die vraag ging de directie niet in.

Volgens de politie was de directie zich van geen kwaad bewust en wilden ze hun bewoners een leuke activiteit aanbieden. Op zeker moment waren er meer dan 150 toeschouwers die bleven staan. De politie greep dan maar zelf in en legde het niet vergunde evenement stil. De 2 Crazy DJ's speelden gratis en beseften pas tijdens het gebeuren dat een dergelijk initiatief, op die schaal en op die plaats, niet hoorde.

Bill Gates zet zijn hele fonds in voor bestrijding virus

Bill Gates, de oprichter van het Amerikaanse technologiebedrijf Microsoft, gaat alle middelen van zijn stichting, de Bill & Melinda Gates Foundation, inzetten in de strijd tegen het coronavirus. In dat fonds zit ruim 40 miljard dollar (37 miljard euro). Dat geld wordt normaal gesproken verdeeld over de bestrijding van verschillende ziektes, zoals hiv, polio en malaria. Maar daar wordt het nu weggehaald, zegt Gates in een interview met de Financial Times.

"Je gaat economieën krijgen met jarenlang sterk beperkte activiteit", zegt Gates in het interview, waarover ook het financieel nieuwsagentschap Bloomberg bericht. "Dat gaat tientallen biljoenen dollars kosten", aldus de miljardair en filantroop. "Onze organisatie was gefocust op het uitbannen van hiv, malaria en polio, en dat hebben we nu hiernaartoe verschoven."

Gates nam het ook op voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De Amerikaanse president Donald Trump vindt dat de WHO niet adequaat heeft gehandeld in de coronacrisis. "De WHO is heel erg belangrijk en zou eigenlijk extra steun moeten krijgen om haar rol te vervullen tijdens deze epidemie", zegt Gates. Hij zei niet te geloven dat Trump daadwerkelijk de financiële steun aan de WHO zal intrekken, zoals hij heeft gedreigd.

Egypte vraagt IMF om financiële steun

De Egyptische regering heeft onderhandelingen aangeknoopt met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor financiële hulp gedurende een jaar, om de recessie door het coronavirus het hoofd te bieden. Dat heeft premier Moustafa Madbouli aangekondigd. De premier verduidelijkte niet welk exact bedrag Caïro heeft gevraagd.

Dat het toerisme en de burgerluchtvaart in Egypte nu stilliggen door het coronavirus, was volgens Madbouli bepalend voor de nieuwe vraag om internationale hulp. In november 2016 kreeg Caïro al een steunplan van 12 miljard dollar (10,7 miljard euro) bij het IMF toegekend, waarvan de laatste schijf vorig jaar is gestort.

Woonzorgcentrum uit Wevelgem richt veilige ontmoetingsplaats in voor bezoekers

Voor veel bewoners van woonzorgcentra en hun familie begint het bezoekverbod zwaar door te wegen. Zeker omdat nog niet duidelijk is wanneer het wel weer mag. Rusthuizen zoeken naar alternatieven. Woonzorgcentrum Het Gulle Heem in Wevelgem, West-Vlaanderen heeft lokalen van het aanpalende dienstencentrum ingericht als veilige ontvangstruimte.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Evenwicht zoeken tussen verschillende taken en nieuwe routine is zeer belangrijk.

Koen Lowet, Vlaams vereniging van klinisch psychologen
Videospeler inladen...

De federale overheid heeft 12 miljoen textielen maskers besteld. Ook lokale besturen zijn bezig. Dat samen moet ervoor zorgen dat alle Belgen een masker krijgen.

Philippe De Backer minister bevoegd voor de testcapaciteit, Open VLD
Videospeler inladen...

Meest gelezen