Minister-president Jambon wil Moederdag week uitstellen om bloemen te kunnen kopen (maar nog niet af te geven)

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) roept op om Moederdag dit jaar een week uit te stellen. Dat heeft hij gezegd in VTM NIEUWS. Het probleem is namelijk dat Moederdag op zondag 10 mei valt, terwijl de bloemenwinkels pas op maandag 11 mei weer open mogen. Rest nog één praktisch probleem: bloemen afgeven mag mogelijk pas vanaf 18 mei.

Alle winkels mogen vanaf maandag 11 mei weer open, zij het onder strikte voorwaarden. Maar Moederdag valt op de meeste plaatsen op de tweede zondag van mei, en dat is dit jaar 10 mei, net een dag voor de winkels weer open mogen gaan. Dat is een dikke streep door de rekening van de bloemenwinkels. 

Om hieraan tegemoet te komen, stelt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) om Moederdag een week te verplaatsen: van 10 naar 17 mei. “Mensen kunnen dan bloemen gaan kopen in de winkels, die dan open zijn. We kunnen dan allemaal onze mama’s in de bloemetjes zetten.” 

Bekijk hier een reportage uit "Het Journaal" over bloemisten die boos zijn omdat ze niet eerder mogen openen en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Nog niet afgeven

Rest dan nog een praktisch probleem: je kan de bloemen dan wel kopen op 17 mei, maar je mag ze dan nog niet afgeven - als je niet bij moeder woont. “Je mag ze wel aan de deur zetten”, merkt Jambon daarover op.

Hij voegt eraan toe dat er op 18 mei, een dag later, een nieuwe fase aanbreekt in de exitstrategie. Het zou volgens Jambon kunnen dat vanaf 18 mei familiebezoeken weer mogelijk worden. “Maar we moeten minutieus de curve in de gaten houden”, voegt hij eraan toe. Dus zeker is het allemaal nog niet.

Geen uitzondering

Federaal minister en vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) kreeg in “Het Journaal” de vraag of niemand in de Nationale Veiligheidsraad erbij had stilgestaan dat Moederdag net één dag voor de opening van de winkels viel. 

De minister erkent dat Moederdag voor velen een belangrijke dag is, maar hij wil rechtlijnig zijn: nu een uitzondering maken, zou een precedent scheppen voor de toekomst. “Ik vind het hard voor de bloemenwinkels die al zo lang gesloten moeten blijven, maar we gaan het de dag erna goedmaken”, stelt De Croo voor.

Volgens de minister wilde de Nationale Veiligheidsraad dit keer geen onderscheid meer maken tussen de winkels, zoals eerder wel gebeurde bij de opening van de doe-het-zelfzaken en tuincentra. “We maken geen onderscheid meer: alle winkels kunnen open, maar we gaan heel strikt zijn over de manier waarop we dat doen.”

Antwerpenaren maken voor zichzelf een uitzondering, want in de provincie Antwerpen wordt Moederdag traditioneel pas op 15 augustus gevierd. Het zou al heel gek moeten lopen als dan de bloemenwinkels niet open zijn.

Bekijk hier de reactie van minister Alexander De Croo in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen