Spanjaarden mogen vanaf 2 mei waarschijnlijk weer (kort) uit hun kot

Spanjaarden zullen vanaf 2 mei waarschijnlijk weer hun huizen mogen verlaten voor korte wandelingen en wat lichaamsbeweging. Dat heeft premier Pedro Sánchez aangekondigd in een toespraak op de Spaanse televisie.

Met bijna 23.000 coronadoden is Spanje wereldwijd het op twee na zwaarst getroffen land. Alleen de VS en Italië tellen nog meer dodelijke slachtoffers in absolute getallen. Om de verspreiding van het virus tegen te gaan is Spanje al ruim zes weken in lockdown. 

Dit is geen lockdown light, zoals in België, maar een absolute lockdown waarbij Spanjaarden alleen hun woning mogen verlaten voor noodzakelijke boodschappen, om medische redenen of om te werken in essentiële sectoren.

Teugels vieren

Een rondje gaan wandelen, lopen of fietsen, zoals bij ons is toegelaten, dat mogen de Spanjaarden vooralsnog niet. Maar daar komt mogelijk een klein beetje verandering. Premier Sánchez heeft in een tv-toespraak aangekondigd dat de teugels vanaf 2 mei een heel klein beetje gevierd kunnen worden, als de cijfers positief blijven evolueren. 

Als dat het geval is, zullen Spanjaarden vanaf 2 mei een rondje kunnen gaan wandelen of gaan sporten, samen met iemand waarmee ze onder één dak leven. Vanaf zondag zullen jongeren onder de 14 jaar dagelijks al een ommetje mogen maken onder begeleiding van een volwassene. Ze zullen maar een uurtje buiten mogen en slechts een kilometer weg van huis.

Premier Sánchez liet weten dat hij komende dinsdag zijn exitstrategie zal ontplooien tijden de Spaanse ministerraad. Dat plan moet dan in de maanden mei en juni uitgerold worden. Net als in andere landen waarschuwde de Spaanse premier ervoor dat de maatregelen de komende tijd maar heel voorzichtig zullen worden losgelaten. “We moeten heel voorzichtig zijn, want er is geen handleiding”, waarschuwde hij.

Meest gelezen