WHO waarschuwt tegen "immuniteitspassen" voor mensen die hersteld zijn van COVID-19

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt tegen het gebruik van zogenoemde "immuniteitspassen" voor mensen die hersteld zijn van COVID-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus. Veel wetenschappers gaan ervan uit dat wie besmet is geweest met het virus minstens een tijdlang immuun is, maar de WHO benadrukt nu dat daar geen harde bewijzen voor zijn.

Enkele regeringen hebben plannen om zogenoemde "immuniteitspassen" in te voeren voor mensen die het virus gehad hebben, zodat zij vroeger aan de slag kunnen gaan, zonder zich zorgen te moeten maken over besmetting. De WHO waarschuwt nu echter dat er nog "geen bewijs" is dat mensen die zijn hersteld van een infectie en antistoffen hebben, ook effectief beschermd zijn tegen een tweede infectie.

Veel wetenschappers gaan ervan uit dat er minstens een bepaalde mate van immuniteit is, maar omdat het gaat over een nieuw virus is er nog heel wat onzekerheid. Vanuit enkele Aziatische landen zijn er berichten over mensen die hersteld waren van het virus, maar later toch opnieuw positief hebben getest. Wat daarvan de precieze oorzaak is, wordt nog onderzocht.

Volgens de WHO kunnen immuniteitspassen of gelijkaardige documenten de verspreiding van het virus mogelijk zelfs in de hand werken. De basisadviezen zouden misschien niet meer opgevolgd worden, luidt het.

De organisatie stelt ook dat er al verschillende tests voor antilichamen op de markt zijn, maar dat hun accuraatheid en betrouwbaarheid nog verder moet worden geëvalueerd.

Meest gelezen