Zijn scholen veilig, kan uitgebreid shoppen en wat op café? Het antwoord van vicepremier De Croo en professor Vlieghe

Hoeven we ons zorgen te maken over de versoepeling van de maatregelen met het oog op nieuwe besmettingen? Is het niet gevaarlijk om kinderen weer naar school te sturen? Hoe zeker zijn we dat bedrijven en winkels op de geplande datum kunnen opengaan en hoe moeten zij ondersteund worden? En hoe lang duurt het voor we weer iets kunnen gaan drinken op café? Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) en professor Erika Vlieghe beantwoorden vragen na het stappenplan van de Veiligheidsraad.

Eergisteren heeft de Nationale Veiligheidsraad een stappenplan aangekondigd om geleidelijk enkele lockdownmaatregelen te versoepelen als de omstandigheden goed zitten (lees: als de verspreiding van het virus gunstig evolueert en het aantal besmettingen en overlijdens niet opnieuw stijgen). Vanaf 4 mei mogen de bedrijven opstarten, vanaf 11 mei mogen alle winkels weer open en vanaf 18 mei mogen sommige kinderen weer naar school.

Het stappenplan van de Veiligheidsraad maakt heel wat vragen en reacties los. In "De zevende dag" geven vicepremier en minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) en professor Erika Vlieghe, voorzitter van de groep die de exit voorbereidt, enkele antwoorden. Is er bijvoorbeeld geen bocht gemaakt in de communicatie rond de mondmaskers? En is het wel een goed idee om bedrijven en winkels weer te laten opengaan als de contactopsporing nog niet op punt staat?

(tekst gaat voort onder de video)

Videospeler inladen...

Wat met de kinderen?

Op 4 mei starten de bedrijven normaal dus weer op, en op 11 mei gaan de winkels dan weer open. Alleen zijn de scholen dan nog niet open. Waar moeten werkende ouders met hun kinderen naartoe?

  • "Er is de laatste dagen al veel over gezegd, maar grootouders zijn op dit moment nog altijd geen optie", zegt professor Vlieghe."Het veilig uitbreiden van de opvang op de scholen zal een prioriteit zijn", zegt vicepremier De Croo. "Dat zal in het begin met vallen en opstaan zijn, maar we moeten die mogelijkheid bieden aan mensen die gaan werken."
  • Hoe veilig is de school? "Uit wat we tot nu toe weten, zijn kinderen waarschijnlijk geen enorme motor van het virus. Er is zorgvuldig nagedacht over hoe we de schoolopstart veilig kunnen laten verlopen. Iets is nooit 100 procent waterdicht, maar het is zo veilig als het kan zijn."

(tekst gaat voort onder de video)

Videospeler inladen...

Hoe kunnen winkels veilig weer de deuren openen?

Als de winkels op 11 mei weer opengaan, zal dat onder zeer strenge voorwaarden gebeuren, zegt vicepremier De Croo. "Net zoals we voor de bedrijven protocollen opstellen, gaan we dat ook voor de winkels doen. Er komen duidelijke afspraken: dit is de manier waarop het zal gaan. Het zal echt niet het soort social shoppen met vrienden en vriendinnen kunnen zijn."

  • Winkelen in je eigen buurt bijvoorbeeld zal daar deel van uitmaken. "Als arts is onze horror het idee van een overvolle Nieuwstraat of soldenachtige druktes in winkels", zegt professor Vlieghe. "In samenwerking met burgemeesters en politie zullen er afspraken gemaakt worden rond crowd management" om ervoor te zorgen dat je niet te veel mensen bij elkaar krijgt."
  • Er zijn heel veel zaken waar we rekening mee moeten houden en twee weken is heel kort om dat voor te bereiden", zegt professor Vlieghe."Kleren aanraken en dan weer terughangen, dat is onze grootste bekommernis niet. Maar wel, hoe organiseren we een goede hygiëne, hoe zorgen we ervoor dat er niet te veel mensen in de winkel zijn, wat met de aanloop (de ligging van de winkel en hoe mensen naar binnen kunnen, red)..."

(tekst gaat voort onder de video)

Videospeler inladen...

Wanneer kunnen we terug op café en restaurant, en hoe?

De horeca is een van de laatste sectoren die genoemd wordt in het stappenplan van de Veiligheidsraad. Pas ten vroegste vanaf 8 juni zouden er mogelijkheden kunnen zijn om hotels, cafés en restaurants open te stellen voor klanten. En het is een complexe oefening om uit te denken hoe dat op een veilige manier kan gebeuren.  Want hoe bewaar je bijvoorbeeld de veilige afstand?

  • "Tooghangen zit er de eerstkomende tijd niet meer in, maar in de tussenperiode zijn wél veel activiteiten binnen de horeca die we wél veilig kunnen doen", zegt professor Vlieghe. "In moeilijke tijden, waar mensen vechten voor hun zaak, ontstaan dikwijls de meest creatieve ideeën. Ik hoor heel veel goede en constructieve oplossingen. Er zijn veel haalbare tussenoplossingen."
  • "We moeten goed bekijken wie welke maatregelen nodig heeft. Een hotel is iets anders dan een dorpscafé, wat dan ook weer iets anders is dan een restaurant", zegt vicepremier De Croo. "We kunnen nog niet vooruitlopen op de feiten maar we hebben met de sector al veel overleg gehad over wat we kunnen doen. Ook ter ondersteuning. We willen geen economisch bloedbad in de horeca."
Videospeler inladen...

Meest gelezen