(c) Mobiel Brussel

Leopold II-tunnel in Brussel vier maanden dag en nacht dicht

Net zoals vorige week maken wegbeheerders gebruik van de verkeersluwe periode om werkzaamheden overdag uit te voeren of vroeger dan voorzien te starten. Zo gaat vanaf vanavond in Brussel de Leopold II-tunnel voor vier maanden helemaal dicht. En de E313 in Wommelgem krijgt vanaf dinsdag een nieuwe laag asfalt. Ook overdag zullen daar minder rijstroken zijn.

De sluiting van de Leopold II-tunnel heeft alles te maken met de grote renovatie die al een paar jaar bezig is. In normale omstandigheden is de tunnel alleen ’s nachts dicht. In de zomermaanden is er dan een permanente sluiting. Maar door corona lagen de werkzaamheden in de afgelopen tijd stil en dus wil Mobiel Brussel – dat is de Brusselse wegbeheerder - die achterstand inhalen. Vanaf vanavond om 22 uur gaan de aannemers weer aan de slag.

Dat gebeurt dan wel met minder mensen op het terrein zodat alle regels rond hygiëne en afstand houden mogelijk blijven. Minder mensen betekent ook dat alles wat trager gaat. Daarom gaat de tunnel nu niet alleen s’ nachts dicht maar ook overdag, zodat er veel langer gewerkt kan worden. Over vier maanden, eind augustus, zijn de werkzaamheden klaar. Als de coronamaatregelen van de federale overheid versoepeld zouden worden, dan gaat het werkritme omhoog. In dat geval kan de tunnel in juni bijvoorbeeld overdag weer een tijd open maar de voorziene zomersluiting in juli en augustus blijft sowieso gehandhaafd.

Wie met de auto van Groot-Bijgaarden naar het centrum van Brussel wil, zal dus vanaf Koekelberg bovengronds moeten omrijden. Morgen zullen de verkeersproblemen wellicht nog meevallen maar naarmate in de loop van mei bedrijven en winkels weer open gaan, kunnen de files aangroeien.

Ook in Vlaanderen starten weer nieuwe werven. Op de E313 richting Hasselt tussen Wommelgem en Ranst bijvoorbeeld. De rechterrijstrook zit daar vol met verzakkingen en putten. De rijstrook krijgt daarom twee nieuwe lagen asfalt. De werkzaamheden gebeuren eigenlijk ’s avonds en ‘s nachts. Van 19u tot 6u moet je over één rijstrook. Overdag zijn er in principe drie rijstroken open. De linker- en middenrijstrook en de spitsstrook. De verkeersstroom moet zich dan wel over twee delen van de weg splitsen en dat kan vanaf dinsdagmiddag vooral in de namiddag en avond vertragingen opleveren.

Omleidingen tijdens de eerste twee nachten (19u-6u) door de sluiting van de op- en afrit Wommelgem richting Hasselt (c) AWV

De op- en afritten in Wommelgem richting Hasselt gaan tijdens de eerste twee nachten ook dicht. De afrit naar het parkeerterrein in Ranst is gedurende vier nachten gesloten. Op zaterdag 2 mei wordt er ook overdag gewerkt en moet het verkeer over één rijstrook. Op maandag 4 mei om 5u – nog voor de spits - is alles voorbij.

Meest gelezen