Vlaamse Waterweg

Nieuwe spoorbrug boven het Albertkanaal in Kuringen ingevaren

Vanmorgen om 4 uur is gestart met het invaren van de nieuwe dubbele spoorbrug over het Albertkanaal in Kuringen, bij Hasselt. Het invaren van de nieuwe brug gebeurt in twee fases en zal de hele dag in beslag nemen.

De vervanging van de oude spoorbrug, die eigenlijk bestond uit twee bruggen naast elkaar met telkens een spoor, past in een project dat het Albertkanaal moet opwaarderen. Tegelijk worden ook enkele capaciteitsbeperkende knelpunten weggewerkt. Die werken zijn reeds een jaar aan de gang.

De nieuwe brug heeft een doorvaarthoogte van 9,10 meter, wat maakt dat ze meer dan 2 meter hoger is dan de oude bruggen. Het invaren van de brug gebeurt in 2 fases. Om 4 uur is begonnen met de nieuwe brug op het ponton te rijden. Vanaf 9 uur wordt de dubbele spoorbrug dan naar de nieuwe brugpijlers gevaren. Als alles volgens plan verloopt zou de nieuwe brug omstreeks 19 uur op haar plaats moeten liggen.

Het invaren van een brug lokt altijd veel toeschouwers, maar door de coronamaatregelen kan deze plaatsing niet bezocht worden. Daarom is er een livestream waarop de ganse operatie gevolgd kan worden.

Meest gelezen