Videospeler inladen...

Premier Sophie Wilmès (MR) over kritiek op communicatie na Veiligheidsraad: "Qua vorm kon het beter"

Premier Sophie Wilmès (MR) geeft toe dat de communicatie tijdens de persconferentie na afloop van de Nationale Veiligheidsraad afgelopen vrijdag beter kon. "Qua vorm kon het beter", zegt ze in "De zevende dag". Dat die persconferentie pas na 22 uur begon, schrijft ze toe aan een "traditie" in België.

Aan kritiek op de persconferentie na de Nationale Veiligheidsraad afgelopen vrijdag, was er dit weekend geen gebrek. Maar wat denkt premier Wilmès zelf over dat belangrijke communicatiemoment waarin ze de bevolking inlichtte over de exitstrategie om de coronamaatregelen in ons land stapsgewijs af te bouwen? Daarop geeft ze vandaag in "De zevende dag" een antwoord.

Enerzijds slaat Wilmès mea culpa. "Qua vorm kon het beter", zegt ze. Anderzijds heeft ze geen schroom over het feit dat de persconferentie pas na 22 uur begon. Volgens haar komt dat door een "traditie" in ons land. 

"In België hebben we een traditie om onmiddellijk te communiceren als we een beslissing hebben genomen", zegt ze. "Dat is belangrijk omdat velen niet op een beslissing wachten om te communiceren. Dat is verwarrend en het verplicht ons om zelf meteen te communiceren. Dat hebben we gedaan. Hoe, dat kon beter. Het moment, dat is hoe het in België werkt."

Bekijk hieronder het volledige gesprek met Sophie Wilmès én met vicepremier Alexander De Croo in "De zevende dag" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Ook het feit dat de Nationale Veiligheidsraad zeven uur heeft geduurd, noemt Wilmès "normaal". "We moeten goed beseffen dat we de organisatie en het leven van de hele bevolking herdenken. We zijn tot nu toe in een zogenoemde lockdown, nu moeten we nadenken over hoe we die versoepelen. Dat is ingewikkeld want het gaat over alle aspecten van ons leven. Daarom duurde het 7 uur, maar eigenlijk duurde het langer want we hebben de hele week met alle deelstaten vergaderd."

"Mijlpalen"

Hoewel de Nationale Veiligheidsraad verschillende data naar voren heeft geschoven voor de versoepeling van de maatregelen, benadrukt Wilmès dat die data niet in steen staan gebeiteld. "Ze zijn altijd voorwaardelijk. Ja, we willen de regels versoepelen want we kunnen niet blijven leven zoals nu. We moeten dit doen op de beste manier mogelijk en dat is in het kader van monitoring. We moeten zeker zijn dat we op het einde van de rit de verspreiding van het coronavirus onder controle houden."

De data noemt Wilmès daarom "mijlpalen". "Ze zijn absoluut geen zekerheid. 4 mei is een startmoment, maar dat zal alleen maar kunnen zijn als we op dat moment in een groene situatie zitten. Het is belangrijk om de waarheid te zeggen: zekerheid bestaat niet, perspectief wel."

Groen licht

"We zitten op dezelfde lijn als die van de experten", zegt Wilmès. "Als we maatregelen versoepelen, moeten onze ziekenhuizen kunnen volgen. De criteria op basis waarvan we maatregelen zullen versoepelen, zullen we in de loop van de tijd verfijnen. We moeten samen een akkoord vinden om verdere stappen te zetten."

"We hebben nog twee weken tot 4 mei. We zullen alles stap per stap met de experts en de deelstaten bespreken om te beslissen wanneer we waarvoor groen licht kunnen geven. Dat is altijd een politieke beslissing. We zijn verantwoordelijk. Wij zijn verkozen om keuzes te maken, ook in moeilijke omstandigheden."

Meest gelezen