Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

President Trump beperkt persbriefings omdat "media fake news brengen" en "journalisten vijandige vragen stellen"

De Amerikaanse president Trump zegt dat zijn dagelijkse briefings over de coronacrisis tijdverlies zijn. Dat laat hij weten op Twitter, na de kritiek op zijn suggestie over het injecteren van desinfecterend middel bij het bestrijden van het coronavirus. Zaterdag was er voor het eerst in twee maanden geen briefing. Intussen zijn er opnieuw meer overlijdens door het coronavirus gemeld in de VS, er zijn nu al meer dan 53.000 doden en meer dan 930.000 besmettingen.

"Het heeft geen zin om persconferenties te houden als de lamestream media (vrij vertaald, de domme mainstream media, red) fake news brengen, en niet de waarheid brengen. En als journalisten niets anders doen dan vijandige vragen stellen", zegt Trump op Twitter. "De persbriefings zijn de moeite en de tijd niet waard als de Amerikanen alleen maar fake news krijgen."

De dagelijkse persbriefings oogstten wel vaker kritiek door de soms opmerkelijke inhoud en de uitspraken van de president. Ze duurden soms ook erg lang. Voortaan zullen de briefings dan ook ingekort worden en waarschijnlijk ook veel minder vaak plaatsvinden.  

Vrijdag was er flink wat kritiek op Trump na zijn suggestie om desinfectiemiddel te injecteren bij het bestrijden van het coronavirus. Experts en fabrikanten van de middelen waarschuwden dat zoiets injecteren levensgevaarlijk is. Nadien zei Trump later dat hij die uitspraak sarcastisch had bedoeld, "als antwoord op een domme vraag van journalisten".

(tekst gaat voort onder de tweet)

Opnieuw meer overlijdens in de VS

Intussen heeft Johns Hopkins University wel nieuwe cijfers over corona in de Verenigde Staten bekendgemaakt. Met 2.494 nieuwe overlijdens in de afgelopen 24 uur is het dagelijkse dodental opnieuw gestegen.

Vrijdag meldde de universiteit nog 1.258 sterfgevallen op een dag, wat het laagste aantal was in bijna drie weken tijd. Zaterdag zijn dat er bijna dubbel zoveel, waardoor nu in totaal 53.789 mensen aan COVID-19 overleden zijn in Amerika.

Sinds de start van de uitbraak zijn er volgens de telling van Johns Hopkins nu 939.053 bevestigde infecties geregistreerd.

Meest gelezen