Videospeler inladen...

Veurnse natuurliefhebbers dromen van grootste bloemenweide van Benelux: "Gazon is groene woestijn"

Mensen die een gazon hebben kunnen daar een waar paradijs van maken voor bijen en vlinders, door minder te maaien en meer bloemen te zaaien. Dat is goed voor de biodiversiteit en beschermt onze tuinen ook beter tegen de droogte. "Als iedereen één vierkante meter van zijn gazon laat verwilderen, krijgen we samen de grootste bloemenweide van de Benelux."

Een kleine tien procent van Vlaanderen bestaat uit tuinen, meestal is dat niet meer dan een gazon. "Een gazon is een groene woestijn", zegt Louis De Jaeger, initiatiefnemer van de beweging "Bye bye grass". "Er zit bijna geen leven in. Tolereer wat bloemen en automatisch krijg je bijen en insecten." De Jaeger pleit daarom tégen gazon en voor meer inheemse bloemen.

Een bloemenweide is niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar het houdt beter water op dan een gazon, zegt De Jaeger. "Bloemen hebben langere wortels en water blijft daardoor langer in het gazon. Zo heb je in de zomer minder water nodig." Dat laatste is niet onbelangrijk als we net als de voorbije jaren opnieuw een droge zomer krijgen.

Als iedereen die nu een gazon heeft daar één vierkante meter van laat verwilderen, krijgen we er in één klap de grootste bloemenweide van de Benelux bij

Zo'n bloemenweide krijgen is niet zo moeilijk, benadrukt De Jaeger. "Je kunt gewoon in je luie zetel zitten en je gras laten groeien. Daarna een paar keer per jaar maaien. Dan krijg je vanzelf bloemen." Je hoeft trouwens niet je hele gazon om te vormen. "Als iedereen die nu een gazon heeft daar één vierkante meter van laat verwilderen, krijgen we er in één klap de grootste bloemenweide van de Benelux bij."

Wie minder geduld heeft kan ook zelf inzaaien. Daarvoor is het nu de ideale tijd van het jaar. Normaal zou Louis samen met een vriend op hun domein in Veurne in West-Vlaanderen mensen leren hoe ze zelf van hun gazon een bloemenweide kunnen maken. Maar dat was buiten corona gerekend. Dus geven ze nu hun tips via het internet.

Bekijk hieronder de reportage van Het journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen