Videospeler inladen...

Vier nieuwe wolven ontdekt in Wallonië: "België wordt een echt Europees wolvenkruispunt"

In het zuiden van ons land zijn dit jaar al vier nieuwe wolven ontdekt. Dat brengt het aantal in Wallonië op zes, want er liepen vorig jaar al twee wolven rond. De wolven komen uit Frankrijk, Duitsland en Polen. In Vlaanderen zijn intussen al vijf wolven gepasseerd. "Ons land is dan ook goed op weg om het wolvenkruispunt van Europa te worden", besluit Jan Loos van Welkomwolf.be.

"Het wordt druk, daar in de Hoge Venen", zegt Jan Loos, die de evolutie van de wolven in ons land, via Welkomwolf.be, nauw opvolgt.  "Na de twee mannetjes die uit het zuiden van Europa komen en die nu in Ebly en in Xhoffraix verblijven, is er nog een andere wolf uit Frankrijk ontdekt die zich in Bütgenbach bevindt, ook een mannetje."

"Bijna tegelijk heeft de Duitse wolf, Akela, die sinds juni 2018 bovenop het plateau van de Hoge Venen verblijft, het gezelschap gekregen van een wolvin. De kans is dus groot dat er daar nu een roedel in de maak is. De wolvin van de Hoge Venen is de eerste vrouwelijke wolf in Wallonië sinds bijna 200 jaar."

Beluister hieronder het gesprek in "De ochtend" en lees door: 

Er is ook in Assesse, een wolf gespot, die mogelijk eerder al in Havelange was gezien

Jan Loos, Welkomwolf.be

Europees wolvenkruispunt

Het lijkt dus goed te gaan met de wolven in ons land. "En bovendien komt die kleine invasie van twee kanten tegelijk", stelt Loos. "Er komen wolven uit het zuiden én uit het oosten. Dat bewijst dat België nu echt goed op weg is om het wolvenkruispunt van Europa te worden."

"Die twee verschillende soorten wolven - bergwolven uit Frankrijk en laaglandwolven uit Duitsland - zullen elkaar ongetwijfeld ook ontmoeten. En dat is goed nieuws voor de genenpoel van de Europese wolf want beide populaties zijn bijna 200 jaar gescheiden geweest van elkaar."

August en Noëlla

"In Vlaanderen staat de wolventeller intussen op vijf", telt Loos. "Je hebt Naya, die werd vermoord in 2019. Er is Roger, die werd doodgereden in 2018. Dan is er de zwervende wolf zonder naam die recent werd gespot in Herentals en Wiekevorst. En tot slot heb je het koppel August en Noëlla, die in het noorden van Limburg verblijven."

"Dat koppel is nog in leven en normaal gezien mag je ook verwachten dat er eind april, begin mei, welpen zouden aankomen. Als de wolvin zwanger is natuurlijk, maar dat is voorlopig nog niet geweten." 

Videospeler inladen...

Meest gelezen