In Vlaanderen is ramp in de Schelde vermeden, maar in Wallonië is visbestand "voor 99,8 procent" verloren

Het Vlaamse deel van de Schelde is aan een ramp ontsnapt: volgens visserijbioloog Alain Dillen zou 95 procent van de vissen er gered zijn. Dat staat in schril contrast met het deel van de Schelde in Frankrijk en Wallonië waar de bietenpulpvervuiling passeerde, want daar was het een regelrechte ramp: "Daar is bijna alle vis dood."

Twee weken geleden is in Frankrijk een grote hoeveelheid bietenpulp in de Schelde terechtgekomen. Door die pulp wordt bijna alle zuurstof uit het water weggezogen. In Frankrijk en Wallonië zijn daardoor zo goed als alle vissen in de Schelde gestorven door verstikking, zegt Dillen in "De wereld vandaag": "Ik denk dat de sterfte in Frankrijk 100 procent is, en in Wallonië 99,8 procent." 

Wallonië had veel minder (of bijna geen) tijd om in te grijpen toen de bietenpulp de grens met Frankrijk passeerde en binnendreef in België, Vlaanderen had die wél en reageerde heel snel en alert. Er werd met verschillende technieken massaal zuurstof in het water gepompt. 

De Vlaamse Waterweg, het Agentschap van de Vlaamse overheid dat de bevaarbare waterlopen beheert, heeft samen met onder meer de hulpdiensten en waterzuiveraar Aquafin maatregelen genomen om massale vissterfte tegen te gaan. Daarvoor werd de vervuiling zoveel mogelijk uitgedund en werd er extra zuurstof in het water gepompt.

De brandweer heeft zo in Gavere, tussen Gent en Oudenaarde, een beluchtingsframe in het water gelaten. "Dat is een scherm dat op een grotere oppervlakte zuurstof in het water pompt", vertelt Karen Buyse van de Vlaamse Waterweg. "Een beetje zoals dat bij een aquarium gebeurt, maar dan op grote schaal."

Lees verder onder het Facebookbericht:

"We zien dat het lukt, want we zien weinig dode vissen", zei Buyse daar gisteren al over in een gesprek met onze redactie. "Degene die we zien zijn vissen die uit Wallonië of Frankrijk zijn mee gespoeld. Die ruimen we op samen met onze Waalse collega’s." Het is nog niet duidelijk hoelang de hinder nog zal duren. "De vervuiling is al een beetje aan het minderen, maar we zijn er nog niet van af. De pulp bevindt zich nu in de buurt van Zwijnaarde."

10 à 15 jaar eer visbestand hersteld is in Wallonië en Frankrijk

Terwijl de schade aan de natuur in Vlaanderen tegen de herfst mogelijk al hersteld is, zal dat nog heel lang duren in Frankrijk en Wallonië, zegt Dillen: "Daar is de schade enorm. Ik schat dat het er 10 à 15 jaar kan duren eer het visbestand ooit weer hersteld is. In Vlaanderen verwacht ik dat het tegen dit najaar uit zichzelf hersteld is, door natuurlijke aanwas van de vispopulatie." 

Beluister hier het volledige gesprek in "De wereld vandaag":

Meest gelezen