Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Vredesakkoord Jemen geschonden: separatisten roepen autonomie uit

Het moeizaam bereikte vredesakkoord in Jemen komt onder grote druk te staan, nadat separatisten in het zuiden van het land de autonomie hebben uitgeroepen. Zij verwijten de Jemenitische regering - van wie ze in theorie bondgenoten zijn - te weinig oog te hebben voor de noden van de zuiderlingen. Jemen verkeert al jaren in een burgeroorlog, met Houthi-rebellen die in het noorden strijd voeren tegen de officieel erkende machthebbers.

Sinds middernacht wordt het zuiden van Jemen bestuurd door de Zuidelijke Transitieraad (STC), een separatistische beweging die wordt gesteund door de Verenigde Arabische Emiraten. In die raad zitten de gouverneurs van vijf zuidelijke provincies en twee ministers, dus het is niet zomaar een zootje ongeregeld. De STC controleert de tweede grootste stad van het land, Aden. De separatisten hadden in november ingestemd met een vredesakkoord, maar dat lijkt nu helemaal dood. 

Eigenlijk was er de voorbije maanden al weinig schot gekomen in de uitvoering van het akkoord. Er had een nieuwe nationale regering moeten worden gevormd, met een betere vertegenwoordiging van de separatisten uit het zuiden. Bovendien moest het Jemenitische leger worden gereorganiseerd. Daar is niets van in huis gekomen, en precies omdat die afspraken dode letter waren gebleven, hebben de zuidelijke separatisten nu het heft in eigen handen genomen.

Chaos in Noord én Zuid?

De nieuwe wending komt bovenop de aanhoudende chaos in het noorden. Daar woedt een opstand van sjiïtische Houthi-rebellen, die gesteund worden door Iran. De overwegend soennitische (officiële) regering van Jemen krijgt dan weer rugdekking van Saudi-Arabië. De Saudi's bombarderen al jaren stellingen van de Houthi-opstandelingen in het noorden. De Houthi's hadden het vredesakkoord van november sowieso niet onderschreven. (lees voort onder de foto)

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

De schending van het vredesakkoord doet het ergste vrezen voor de situatie in Jemen. Sinds het begin van de burgeroorlog die vijf jaar geleden in alle hevigheid losbarstte zijn er al duizenden burgerdoden gevallen. Een groot deel van het land ligt in puin. De Verenigde Naties spreken van de grootste humanitaire catastrofe ter wereld. 

Meest gelezen