Een leeg shoppingcenter
Nicolas Maeterlinck

Winkels open op 11 mei of niet? "Zekerheid bestaat niet meer, we kunnen enkel perspectief brengen"

11 mei. Het is de datum die de Nationale Veiligheidsraad naar voren schuift als moment waarop álle winkels in ons land opnieuw de deuren kunnen openen. Maar die datum staat zeker niet vast. Het aantal ziekenhuisopnames moet nog sterk naar beneden. "Zekerheid bestaat niet meer."

"Niets is in steen gebeiteld en al zeker niet de deadlines." Toen premier Sophie Wilmès (MR) de woorden afgelopen vrijdag uitsprak op een uitgebreide persconferentie na de Nationale Veiligheidsraad, had ze het óók over de eerste fase van het exitplan, zo benadrukt ze vandaag in "De zevende dag". Dus neen, zekerheid is er niet dat de winkelstraten op 11 mei weer wat minder leeg zullen zijn, zo klinkt het. 

"Uiteraard willen we versoepelen, dat is ook nodig, maar we moeten verzekeren dat het virus onder controle is", zegt Wilmès. "Zekerheid bestaat niet meer, perspectief wel."

Bekijk hier premier Sophie Wilmès in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

De experts - die advies geven aan de regering - hadden eigenlijk een ander idee voor ogen. Zij wilden bepaalde winkels openen op 4 mei, andere dan weer op 18 mei. Dat voorstel haalde het niet en de politiek koos voor een tussenweg, álle winkels op 11 mei. 

"Dat is vroeg", zegt professor Erika Vlieghe, de voorzitter van de exitcommissie. "We vrezen dat het te snel gaat, al is het wel duidelijk dat ook voor de regering de tijdstippen geen harde data zijn. Ik begrijp de beslissing om de winkels op 11 mei te openen, maar dat is wel vroeg. Er zijn nog veel voorbereidingen die moeten gebeuren."

De winkels openen op 11 mei is vroeg. Er zijn nog veel voorbereidingen die moeten gebeuren

Professor Erika Vlieghe

Viroloog Marc Van Ranst vreest vooral dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames niet genoeg gedaald zal zijn tegen dan. "We zagen al een tijdje een dalende curve, maar nu blijft het aantal nieuwe ziekenhuisopnames al enkele dagen steken op zo'n 200 per dag. We hadden toch gehoopt dat de curve zou blijven dalen." Van Ranst denkt dat de mindere daling komt door het paasweekend, twee weken geleden, toen er opvallend meer mensen buiten waren. 

"Het aantal nieuwe opnames zit liefst tegen 4 mei (wanneer de bedrijven weer aan de slag kunnen, red.) al zo laag mogelijk, maar zeker tegen 11 mei moet dat aantal toch heel laag zijn", zegt Van Ranst. Hij kijkt naar zo'n 50 tot 100 opnames per dag, "al is de trend die we zien belangrijker". 

Bekijk hier professor Vlieghe in "De zevende dag" waarin ze zegt dat de expertengroep vreest dat het te snel gaat:

Videospeler inladen...

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) verdedigt de beslissing van de regering. "We wilden niet opnieuw zeggen dat sommige winkels wél open gingen en andere niet", zegt de minister, die verwijst naar de beslissing om de doe-het-zelfzaken te openen, waarmee onder meer verf- en parketwinkels niet echt tevreden waren. "Ik begrijp de bezorgdheid, maar ik hoor vooral veel goesting van ondernemers die willen tonen dat ze het vertrouwen waard zijn. Wij geven hen dat vertrouwen."

Er zullen strenge voorwaarden komen. Het zal niet shoppen met vrienden worden

Minister Alexander De Croo

"Er zullen wel strenge voorwaarden komen", benadrukt De Croo. "We hebben nu twee weken om afspraken te maken, ook met burgemeesters en lokale politiezones. Het zal alleszins géén social shopping worden, met vrienden en vriendinnen."

Die afspraken, dat wordt ook een taakje voor de expertengroep. "Het moeilijkste hier is dat er zo'n groot verschil bestaat in winkels", zegt Vlieghe. En dus moet je ook voor elk type winkel andere maatregelen nemen. "Het is niet onmogelijk, maar daar is wel tijd voor nodig. En die tijd is nu kort. Onze grootste horror is alleszins overvolle winkelstraten. Dat moeten we echt vermijden."

Bekijk hier professor Vlieghe en minister De Croo in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen