"Aantal overtredingen van coronamaatregelen daalt niet", zegt politie Mechelen-Willebroek

Ondanks het feit dat de coronamaatregelen al wekenlang gelden, gebeuren er toch nog veel overtredingen. Dat merken ze bijvoorbeeld in de politiezone Mechelen-Willebroek. Daar daalt het aantal overtredingen niet. Het gaat dan vooral om niet-essentiële verplaatsingen en samenscholingen.

"De meeste mensen hebben zich gelukkig goed aangepast aan de coronamaatregelen", zegt Dirk Van de Sande van de politiezone Mechelen-Willebroek. "Het gaat dus om een kleinere groep die zich niet aan de regels houdt, maar daar zien we dus helaas geen daling in het aantal overtredingen." Vaak gaat het dan om mensen die niet-essentiële verplaatsingen maken of om samenscholingen. 

Als mensen een klein beetje zondigen, krijg je een klein barstje. Daarna volgen er nog barstjes en dan loopt het al snel uit de hand

Dirk Van de Sande (politiezone Mechelen-Willebroek)

Er bestaat soms verwarring over de samenscholingen, want mag je nu wel of niet stoppen voor een praatje met de buren als je aan het wandelen bent in je straat bijvoorbeeld? "Dat mag in principe niet nee", zegt Van de Sande. "Onze collega's hebben natuurlijk gezond verstand en kunnen dat ook aan de dag leggen. Maar helaas krijg je vaak een kleine barst als de mensen willen zondigen, en dan volgt er nog een barstje, en dan loopt het al snel uit de hand."

Het is niet altijd gemakkelijk voor de politie, want de overtreders komen soms met de gekste excuses af. "Die creativiteit tart soms elke verbeelding. Maar het blijft simpel he, blijf in uw kot, hoe groot of hoe klein dat ook is. Het zal waarschijnlijk nog altijd groter zijn dan een ziekenhuiskamer. Dat mag je niet vergeten."

Meest gelezen