Autocarbedrijf uit Wetteren zet zetels in bussen uit elkaar om veilige afstand te bewaren tussen reizigers

ITA reizen, een reisbureau en verhuurder van autobussen, heeft de bussen zo aangepast dat er aan "social distancing", het respecteren van een afstand van 1,5 meter ten opzichte van een andere persoon, kan gedaan worden. In plaats van 60 plaatsen op een bus kunnen er nu ongeveer 15 mensen op, op een veilige manier dus: "We creëren eigenlijk een cirkel van 1,5 meter rond iedere persoon", vertelt Jonas Vanhove.

Deze coronacrisis is voor veel bedrijven een financiële ramp en dat geldt zeker ook voor reisbureaus en autocarbedrijven. Bij ITA reizen in Wetteren hebben ze de bussen structureel aangepast zodat reizigers op een veilige afstand van elkaar kunnen meerijden. "Direct na de uitbraak in ons land zijn de annulaties beginnen binnenstromen. Dus een oplossing drong zich op. Omdat we merkten dat de regel van 'social distancing' belangrijker en belangrijker werd, en zelfs nu al stilletjesaan ingeburgerd raakt, zochten we een manier om dit principe te kunnen toepassen in onze bussen", legt Jonas Vanhove van autocarbedrijf ITA uit.

Zetels eruit en herzetten

"Omdat het er niet naar uitziet dat we in de nabije toekomst snel met volle capaciteit gaan kunnen rijden, wilden we een stap verder gaan dan enkel een aantal zetels aftapen of een scherm plaatsen. Dus een structurele aanpassing van de bussen was nodig. We hebben alle stoelen eruit gehaald en volledig herzet", zegt Vanhove. "Die zetelconfiguratie is zo aangepast zoals het ook wordt voorgeschreven door de beroepsfederaties, met de juiste afstand. Zo voelen reizigers zich ook veiliger."

(lees verder onder de foto)

Het herzetten van de zetels is een serieuze arbeid: "Dat was wel veel werk voor onze technische ploeg, maar het moest gebeuren in deze tijden. Sowieso wordt dit ook geregeld gedaan voor skireizen. Dan moeten de zetels al eens anders geplaatst worden zodat er meer beenruimte is. Nu is het natuurlijk wel heel drastisch omdat er heel veel ruimte is vrijgekomen."

Moesten we altijd met zoveel ruimte kunnen rijden, dan zouden de mensen wel héél tevreden zijn

Jonas Vanhove van autocarbedrijf ITA uit Wetteren

Cirkel met diameter van 1,5 meter rond iedere persoon

"Nu kunnen 14 à 15 mensen per bus meerijden, terwijl het normaal gezien bussen zijn met een capaciteit van 60 personen per voertuig. We hebben ervoor gezorgd dat er een cirkel kan getrokken worden met een diameter van 1,5 meter rond iedere persoon. Het zou niet voldoende zijn om iemand links en rechts te schranken, en dan de rij vlak erna toch nog te gaan gebruiken. Dit moet in beide richtingen gebeuren." Op dit moment zijn 5 bussen van de 15 aangepast, en sinds deze week rijden er al 3 uit. "Het zijn vooral bedrijven en verenigingen die er gebruik van maken om hun personeel te vervoeren", zegt Vanhove.

Veiligheid

Een veilige afstand bewaren om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan is overal heel belangrijk, en zeker ook in deze sector, legt Vanhove nog uit: "We hebben er echt ons werk van gemaakt omdat we vinden dat onze sector hier nood aan heeft. We moesten wel iets doen om onze reizigers gerust te stellen en hen te laten weten dat de voertuigen zijn aangepast." Daarom kregen de bussen ook een toepasselijke naam: 'de socialdistancebus'. De bussen hebben ook handgel aan de deuren om de hygiëne te kunnen bewaren.

ITA Wetteren

Meest gelezen