Brand maakt huis en mobilhome onbewoonbaar in Willebroek

In Willebroek heeft een man een brander gebruikt om onkruid te wieden. Dat stond kurkdroog omdat het al lang niet meer heeft geregend. Een vonk was genoeg om een haag met coniferen in brand te zetten. Die vlammen sloegen over naar een carport en vernielden een mobilhome. Ook het huis liep zware schade op.
 

Aan de Jozef Wautersstraat in Willebroek wilde een man korte metten maken met het onkruid onder een haag coniferen. Hij gebruikte daarbij een brander en dat bleek geen goed idee. De haag vatte vuur en de brand breidde zich snel uit tot een carport naast het huis waar een grote mobilhome stond. Daarna sloegen de vlammen over naar het huis.  

Opgelet voor onkruid wegbranden zonder water in de buurt

"Het is zeker niet de eerste keer dat we zoiets meemaken", vertelt Jan Anné van de brandweerzone Rivierenland. "Ik kan de mensen alleen maar aanraden om bij het wieden met een gasbrander of een open vlam steeds een tuinslang of andere blusmiddelen paraat te houden. Zorg er dus voor dat er altijd voldoende water in de buurt is. Nog veiliger is de klassieke handenarbeid en het onkruid uittrekken. Dan is er zeker geen risico op brand." Op dit moment is het code rood. Dat betekent dat bos en heide heel brandbaar zijn door de droogte. "Ook de begroeiing rond een huis staat kurkdroog. Zo'n coniferen, als daar de vlam ingaat, is er geen stoppen meer aan", voegt Anné er nog aan toe. Het huis is onbewoonbaar. Omdat ook de mobilhome helemaal vernield is, worden de bewoners opgevangen door familie.

Meest gelezen