Videospeler inladen...

Britse premier Boris Johnson aan het werk: lockdown afzwakken nog niet aan de orde

In Londen heeft de Britse premier Boris Johnson het publiek voor het eerst toegesproken sinds hij besmet raakte met het coronavirus. Johnson blaakte van energie en vertrouwen, maar waarschuwde de Britten dat het nog te vroeg is om de sociale en economische beperkingen op te heffen.

Het was een dynamische en optimistische Johnson zoals we hem kennen die de natie het vertrouwen kwam inspreken vlak voor de deur van zijn ambtswoning in Downing Street in Londen. Johnson dankte uitdrukkelijk minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab, die hem tijdens zijn ziekte vervangen heeft, en ook het Britse publiek omdat dat volgens hem de maatregelen zo goed heeft nageleefd.

Mede daardoor staan we nu op het punt om fase 1 van de epidemie te overwinnen, zei Johnson: de nationale gezondheidszorg NHS is niet zoals gevreesd bezweken, het aantal doden en opnames in ziekenhuizen daalt en dat is vooral te danken aan uw gemeenschapszin, luidde het.

Ik zal de opofferingen van de Britten niet verkwanselen... en een tweede piek van besmettingen riskeren

De Britse premier Boris Johnson

Tegelijk had Johnson een waarschuwing: we mogen dit succes en deze opofferingen niet weggooien door de economie en het sociale leven te vroeg opnieuw op te starten, want dan begint een nieuwe golf van lijden en overlijdens, zei hij. 

Johnson toonde begrip voor de moeilijkheden van zelfstandigen, winkeliers en grotere bedrijven, maar we moeten voorbereid zijn op de tweede golf van de epidemie en zullen stap voor stap moeten terugkeren naar de normale situatie, telkens alles afwegen samen met de wetenschappers. 

De Britten moeten dus nog even volhouden en de premier wees hen een voorbeeld aan: kapitein Tom Moore, de veteraan van de Tweede Wereldoorlog die binnenkort 100 wordt en een beroemdheid is geworden omdat hij met zijn looprekje in zijn tuin rondloopt en met zijn nummer 1-versie "You'll never walk alone" 28 miljoen pond heeft opgehaald voor de gezondheidszorg. (Lees verder onder de foto).

AFP or licensors

Nog even doorbijten...

Niemand had verwacht dat premier Johnson in zijn eerste toespraak na zijn ziekte de coronamaatregelen zou versoepelen, ondanks de druk vanuit de economische wereld. Dat is dus ook niet gebeurd, al heeft de Britse regering de voorbije weken wellicht ook niet stilgezeten en zijn er plannen opgesteld voor een exit uit de lockdown. 

Premier Johnson zal wellicht ook wat tijd nemen om zich opnieuw in te werken, maar laat er geen twijfel over bestaan dat wat hem betreft de volksgezondheid eerst komt. Pas daarna zullen we de motoren van deze economie opnieuw opstarten, luidde het. 

Johnson noemde de crisis "de grootste uitdaging voor dit land sinds de Tweede Wereldoorlog", maar als we voortdoen zoals de voorbije zes weken "twijfel ik er niet aan dat het VK hier sterker uit komt dan ooit tevoren" , besloot hij. 

Bekijk hier het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen