Stad Brugge

Voetgangers op de weg en voetpad als wachtzone: Brugge wil shoppers ook op straat uit elkaar houden

De stad Brugge heeft al een reeks maatregelen klaar voor als de winkels zouden opengaan op 11 mei. Niet alleen in de winkels, maar ook op straat willen ze de mensen niet te dicht bij elkaar laten komen. 

In Brugge zijn de winkelstraten op zaterdag al autovrij, maar de stad wil dat vanaf 11 mei ook op elke weekdag invoeren, om de mensen die doorwandelen en de wachtenden voor de winkel te kunnen scheiden. "Dat betekent dat het doorgaand voetgangersverkeer op de rijbaan komt. De voetpaden zouden dan dienen als  wachtzone om een winkel binnen te gaan. Dit zal dan wellicht afgebakend moeten worden met nadarafsluiting of met linten, zodat iedereen in de juiste richting de winkel kan binnengaan en de nodige afstand kan bewaren" zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V).

Nauwe, historische straatjes

Brugge is bekend om zijn historische straten, die vaak smal zijn. Vaak zijn die straatjes autovrij, maar daar komen op normale dagen duizenden mensen langs. In coronatijd kan dat gevaarlijk zijn, ook daar hebben ze ideeën voor zegt De fauw: "Wanneer het toerisme terug wat op gang komt, denken we eraan om in een aantal smalle straten eenrichtingsverkeer in te voeren. Met een omleiding naar andere straten kunnen ze dan  bepaalde plaatsen bereiken."

Oostende en Kortrijk

Oostende heeft vanaf vandaag een werkgroep aan het werk gezet om te bekijken hoe dat moet. Kortrijk is er ook mee bezig en beslist einde deze week hoe het moet. 

Meest gelezen