NICOLAS MAETERLINCK

Celie Dehaene over coronacrisis: "Jean-Luc zou het veel beter hebben aangepakt" 

Ook Celie Dehaene blijft al enkele weken in haar kot in Vilvoorde. Alleen, want in mei is het alweer zes jaar geleden dat Jean-Luc Dehaene, premier in de jaren negentig, overleed.  "Veel mensen zeggen: "Hadden we Jean-Luc maar gehad om een oplossing te vinden voor deze crisis." Hij zou in deze coronacrisis alleszins harder opgetreden hebben."

Het gaat goed met Celie Dehaene (78), hoewel ze nu alleen thuiszit. "Ik blijf dus in mijn kot hè", zegt ze. "Mijn dochter doet mijn boodschappen. Met dit mooie weer zit ik ook graag op mijn terras. En af en toe luister ik naar klassieke muziek. Ik ben eigenlijk een muziekfanaat, ik heb vroeger nog in een koor gezongen. En verder houd ik me bezig met het huishouden, want ik heb nu ook geen poetshulp meer. Maar zo blijf ik in beweging."

Getroffen door corona

Toch is de familie ook hard getroffen door corona. Haar laatst levende zus is overleden aan corona en Celie mist natuurlijk haar kinderen en kleinkinderen. "Mijn kinderen zijn allemaal ziek geweest, ze hadden symptomen van het coronavirus. Maar nu gaat het gelukkig weer goed met hen."

Hadden we Jean-Luc maar gehad in deze coronacrisis 

Het is nu 6 jaar geleden dat haar man Jean-Luc overleed, en de mensen spreken Celie daar nog altijd over aan: "Veel mensen zeggen: "hadden we Jean-Luc maar gehad om een oplossing te vinden voor deze crisis." Hij zou de persconferenties over de coronamaatregelen ook beter aangepakt hebben, volgens Celie.

"Hij zou harder opgetreden hebben en hij zou op voorhand ook al met veel mensen gesproken hebben. Ik weet nog goed hoe hij destijds de dioxinecrisis heeft aangepakt. Dat kwam toen ook onverwacht en hij moest toen ook met een oplossing komen. Maar nu is het nog erger natuurlijk, want het gaat niet meer over kippen maar over mensen."

Jean-Luc was mijn enige lief en dat blijft zo

Via onze Radio 2-app kregen we een vraag van José uit Wilsele, een luisteraar die Celie bewondert. José vraagt zich af of Celie ooit nog een nieuwe relatie zou willen. "Op mijn leeftijd wil ik dat niet meer", zegt Celie. "Jean-Luc was mijn eerste en enige lief en dat blijft zo. Ik ken Jean-Luc al van toen ik tiener was, wij waren al van in onze prille jeugd bij mekaar. Ik heb wel veel vrienden en vriendinnen en ik heb mijn kinderen die niet ver wonen." 

Club Brugge kampioen

En er is ook goed nieuws voor Celie in deze coronatijden, want Club Brugge wordt waarschijnlijk kampioen. De familie Dehaene is al jaren grote fan van Club Brugge: "Ik hoop dat ik binnenkort toch nog eens naar een match kan samen met de kinderen. Zo een match is voor ons altijd een familiebijeenkomst." 

Meest gelezen