Comedians van volle zalen naar het internet: "We moeten onszelf heruitvinden met coronacomedy"

Humor verzacht het gemoed, in tijden van stress en tegenslag. Nu zeker. Heel wat Vlaamse comedians houden zich scherp door humor te maken voor een onlinepubliek. Het internet heeft de theaterzalen vervangen, en dat zal toch nog wel even duren. En dat levert "coronacomedy" op. Een kleine selectie van wat er te zien en te horen valt.

analyse
Peter Decroubele
volgt comedy voor VRTNWS

Het zijn barre tijden voor de comedians in Vlaanderen. De theaterzalen staan leeg, de cafés waar plaats is voor try-outs zijn ook dicht, kortom, de comedians zijn hun publiek kwijt. Tenzij dan via de klassieke media als radio en televisie, maar vooral de golf van creativiteit via sociale media valt op: Instagram en Facebook zijn de nieuwe podia van sommige comedians. Omdat het niet anders kan. Maar ook omdat sommige comedians het willen, ze zien er het nest voor hun ei in en het verplicht hen tot een nieuwe stijl, een nieuw palet, een nieuwe aanpak. 

Niet dat de sociale media onbekend terrein waren voor de Vlaamse comedy, verre van.  Maar je ziet nu toch bij heel wat comedians dat ze een versnelling hoger zijn gegaan. Man van het eerste uur Nigel Williams spreekt op Instagram zijn publiek toe in zijn dagboeken. Een uitvloeisel van zijn overpeinzingen die hij al langer in een podcast goot. Of Thomas Smith, ook met Engelse roots, die op Instagram zen-momenten lanceert. Er is Jens Dendoncker die met zijn vriendin knotsgekke filmpjes maakt, de verzuchtingen en invullingen van een jong koppel in "lockdown".

Gunter Lamoot was wellicht één van de eerste comedians die volop speelde met beeld en montage, doet hij nog altijd, ook met corona als kapstok, voor het weekblad HUMO dan. In zijn eigen, onnavolgbare, soms controversiële stijl.  

Els De Schepper heeft "blijf in uw kot" als leidraad en speelt daar mee op haar site en op Youtube: liedjes, filmpjes van fans, sketches, het hele universum van Els dus.

Was het virus er niet geweest, we hadden het zelf gemaakt

Xavier Cloet, Cirq TV

En niet dat Arnout Van den Bossche iets speciaals in zijn mouw had zitten, maar door de lamentabele persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad afgelopen vrijdag, is zijn populair Powerpoint-filmpje weer opgedoken. Wellicht had iemand uit de entourage daar beter eens vooraf gekeken, ja. Het had de ideale handleiding kunnen zijn. Of hoe de realiteit soms de comedy overtreft.

Of de altijd spitse Bert Gabriëls, die op Facebook in weekoverzichten de actualiteit fileert. En wat is de actualiteit tegenwoordig? Ja, corona. En eigenlijk vooral het gebrek aan ander nieuws. In "Eindeweeks".

Ook wel eens vermelden: het Gentse collectief Cirq, dat met "Cirq TV" rubriekjestelevisie recupereert en met een gulle scheut hilariteit Facebook onveilig maakt. Neen, grappig maakt. Bezieler Xavier Cloet: "Wij willen optimisme brengen in tijden van tristesse. Met zotte ideeën, zoals we altijd doen. Het was een uitdaging om hiermee om te gaan, maar het heeft ons wel een nieuw format opgeleverd waar we in geloven. We zwijgen nu over corona en staan open voor allerlei thema's om gekke televisie rond te maken. Was het virus er niet geweest, we hadden het zelf gemaakt. Bij wijze van spreken natuurlijk." 

Han Solo, of de kunst van het -euh- viraal gaan

Wil ik er één iemand uitpikken? Han Solo dan maar, het alter ego van comedian en acteur Han Coucke. In quarantaine in zijn mobilhome spreekt hij dagelijks zijn kijkers toe. Geen blitse montage, geen hoogdravende comedy, maar gewoon de kracht van een typetje en zijn aparte twist.

Han Solo, ooit de zelfverklaarde "eerste rechtse komiek van Vlaanderen", laat zijn gedachten wapperen over alles in tijden van corona. Van een COVID-aperitief tot "marginalen uit Histel", over beertjes aan het venster van de "mobieloom" tot de verkoop van zijn eigen baksel, "bokkekloten". Filmpjes van rond de anderhalve minuut, het ideale format voor Facebook of Instagram, breed toegankelijke humor zonder dat het vunzig of vulgair wordt en je hebt een succes.

Mensen doen lachen, simpel, meer niet

Han Coucke, comedian

"Tuurlijk had ik niet gedacht dat het zo'n vaart zou lopen. Maar al snel had ik door dat de reeks een breed publiek heeft. Ik heb weet van jongeren én van ouderen, en alles ertussen. Of een brandweerkorps dat blijkbaar altijd samen kijkt in de kazerne. Of het staat op tijdens pauzes van verzorgend personeel in ziekenhuizen. De vreemdste plekken soms."

"Voor mij als komiek is het heel speciaal want we moeten ons tegenwoordig heruitvinden. Ik heb dat ook moeten doen, een beetje het klassieke universum van Han Solo verlaten en het doet deugd als dat lukt. Elk nadeel heb zijn voordeel zeker? Ik ben sowieso een positieve mens, ik wil nu met Han Solo mensen doen lachen, simpel. Meer moet dat niet zijn."

"Ik ga door tot mijn inspiratie op is. Maar ik hoop toch rond de 50 filmpjes te geraken. Dus de fans hebben nog wel even. En dan moet ik langzaam ook mijn exitstrategie bepalen."

Digitale comedy

Wie nog meer comedy wil, kan ook weggaan van Facebook en Instagram, richting de klassieke -weliswaar betalende- kanalen. Proximus Pickx biedt shows aan van Wim Helsen, Piet De Praitere, Gunter Lamoot, Nigel Williams en David Galle. Ook Telenet heeft (tijdelijk) extra comedy voorzien in deze tijden: Urbanus, Jacques Vermeire, Adriaan Van den Hoof en Alex Agnew en heel wat komische series uit de archieven van Woestijnvis. 

LiveComedy heeft ook een eigen kanaal, waar shows van onder meer Els De Schepper, William Boeva of de nog onbekende en té onbeminde Pieter Verelst te zien zijn.

En los daarvan is er het gratis aanbod: comedians als Henk Rijckaert, Kamal Kharmach en Xander De Rycke bieden hun afgelopen voorstellingen aan of tonen hun zijprojecten. Michael Van Peel laat in de CoRoma-sessies audio-opnames horen van zijn eindejaarsconférences. YouTube for the win! 

En wanneer weer in de zalen?

Comedy hoort in de zalen, zoals voetbal in volle stadions en zoals je de beste films in een bioscoop bekijkt. Maar wanneer kan het weer? Bij de meeste comedians hoor je weinig positieve geluiden, wel vooral gesakker en frustratie omdat ze de geur en het kraken van de planken missen.

"Het zal wel niet voor direct zijn, ik verwacht niet dat ik in 2020 nog zal spelen", zegt Lieven Gheysen, bekend als mentalist-comedian Gili. "Zeker in mijn geval: ik speel heel interactief, geef dingen aan, neem iets uit de zaal. Nee, ik zie het niet direct goedkomen en ik zie vooral een lege agenda. En we zijn het allemaal beu. Live willen we spelen. Live!"

Het is wachten op een vaccin vooraleer je een theaterzaal weer vol krijgt

Ook Han Coucke heeft er geen goed oog in: "Neen, het zal wachten zijn. Social distancing zal nog wel even blijven, denk ik. En in een theaterzaal is dat allemaal moeilijk hé. Als je moet beginnen stoelen en rijen tussen te laten. Ik ga ervan uit dat ik dit jaar niet meer in een zaal sta. Eigenlijk is het wachten op een vaccin vooraleer je de theaterzaal weer vol krijgt, zoals het hoort bij comedy."

Dus tot nader order is het je honger stillen met lachvoer op digitale wegen en op sociale media.

Meest gelezen