STEPHANIE LECOCQ

Covid-19 tast niet alleen de longen, maar ook het bloed aan: "Dat hadden we niet verwacht"

Uit onderzoek naar Covid-19, de ziekte die het coronavirus kan veroorzaken, blijkt dat die niet alleen de longen aantast, maar ook het bloed. "Dat hadden we in het begin niet verwacht", zegt intensivist Geert Meyfroidt van het UZ Leuven in "Nieuwe feiten" op Radio 1. De nieuwe bevindingen worden ingezet om patiënten beter te kunnen behandelen.

Uit autopsieverslagen wereldwijd blijkt dat 30 tot 40 procent van de Covid-19-slachtoffers gestorven is aan verklonterd bloed. "Bij een autopsie zien we enerzijds het beeld van een virale longontsteking, maar ook klonters in kleine slagaders, waar ontstekingscellen in geïnfiltreerd zijn en ook onze opruimcellen, die normaal gezien het virus afbreken, zitten er voor iets tussen", zegt Geert Meyfroidt. 

"De bloedklonters zitten vooral in de longen en in de slagaders naar de longen. Dat leidt er dan toe dat de rechterkant van ons hart die de longen moet bevloeien het ook moeilijk krijgt."

Het gaat niet alleen om grote klonters, die heel gevaarlijk zijn en onmiddellijk voor problemen kunnen zorgen, maar ook om kleine klonters in de hele kleine bloedvaatjes. "Mensen die risico hebben op verklontering zijn mensen die overgewicht hebben, diabetes of hart- en vaatziekten. We denken dat dat de verklaring is dat er zoveel mensen op intensieve zorg liggen met Covid-19 die ook die andere aandoeningen hebben."

Beluister het gesprek met Geert Meyfroidt in "Nieuwe feiten" (en lees voort onder de audio):

Represented by ZUMA Press, Inc.

Gaat om meest ernstige gevallen

Meyfroidt merkt op dat het hier wel gaat om bevindingen bij mensen die aan het virus gestorven zijn, dus over de meest ernstige gevallen. Of bij mensen met milde symptomen ook het bloed is aangetast, weet hij niet. "Ik heb nog geen studies gezien waar ze een longbiopsie hebben genomen van iemand die het overleefd heeft. Dat is natuurlijk een gevaarlijke procedure."

"Meestal zijn zowel de longblaasjes aangetast door Covid-19 als het bloed. In het begin hadden we alleen het eerste verwacht, aangetaste longblaasjes, zoals bij een klassieke virale longontsteking. Dat we in die mate zo'n spectaculaire klontering in het bloed gingen zien, hadden we niet verwacht."

Verdedigingsmechanisme op hol geslagen

"Ontsteking en stolling zijn twee systemen die heel sterk met elkaar verweven zijn, dat weten we al lang", zegt Meyfroidt. "Het systeem van stolling is erg complex. Daar komen heel veel stoffen in tussen. De verklontering van het bloed is ook een ontstekingsreactie. Wat we zien bij mensen die gestorven zijn aan Covid-19 zijn klonters en ook heel veel afbraakproducten van klonters in het bloed. Ons verdedigingsmechanisme is op hol geslagen."

Deze nieuwe bevindingen hebben ook een effect op de behandeling van Covid-19-patiënten. "Het is mogelijks niet zo goed dat we met relatief hoge druk beademen. We proberen daar nu anders mee om te gaan", zegt Meyfroidt.

"De wetenschappers die onderzoek doen naar Covid-19 delen heel snel hun bevindingen met elkaar. Wij hadden ook al heel snel door, dankzij onze collega's, dat we de patiënten ook bloedverdunners gingen moeten geven. Normaal als je in het ziekenhuis ligt, krijg je spuitjes in de buik om tromboses te voorkomen. Nu geven we daarvan een hogere dosis dan normaal. We proberen voor de perfecte bloedstolling te gaan en testen dat ook, om complicaties zoveel mogelijk te vermijden."

"We proberen ook in te grijpen op het mechanisme van ontsteking en stolling zelf, maar dat is een heel complex mechanisme. Eén component ervan behandelen, is niet altijd een goed idee. Er is tegelijk klontering en oplossing van klontering gaande. We kennen een aantal mogelijke stoffen die zowel op de ontsteking als op de stolling werken, maar dat is voorlopig nog theorie. Er zal onderzoek nodig zijn om dat verder uit te zoeken."

En dat kan snel gaan, want er gebeurt zowel nationaal als internationaal heel veel onderzoek naar de ziekte. "Het zal op veel vlakken de snelst bestudeerde ziekte ooit zijn. We kunnen niet alles tegelijk doen in één centrum, dus we moeten prioriteiten stellen en samenwerken. Het is mooi om te zien hoe we dat kunnen. Er zijn al heel wat projecten opgezet."

BEKIJK: Hoe het coronavirus ons kan doden

Enkele dagen geleden legde wetenschapper Hetty Helsmoortel u al in een video uit hoe het coronavirus ons precies kan doden. Wanneer iemand besmet geraakt met het coronavirus, dan is niet het virus zelf dodelijk, maar wel een reactie van ons eigen afweermechanisme. Bekijk die video hieronder:

Videospeler inladen...

Meest gelezen