Nog steeds geen tonnagebeperking in Aalst: coronacrisis en inschattingsfouten stadsbestuur zorgen voor uitstel

De tonnagebeperking in Aalst komt er nog niet in juni. Normaal zou het zwaar verkeer uit het stadscentrum geweerd worden nadat een kindje om het leven kwam bij een ongeval met een vrachtwagen. Door praktische problemen en door de coronacrisis moet de maatregel uitgesteld worden. “We raken niet op tijd klaar, niet alleen door de coronacrisis maar ook doordat we het werk onderschat hebben”, zegt schepen voor mobiliteit Jean-Jacques De Gucht (Open VLD).

In juni zouden vrachtwagens vanaf 3,5 ton het stadcentrum niet in mogen aan het begin en aan het einde van een schooldag. Maar de tonnagebeperking wordt nu uitgesteld. Wanneer die wel ingevoerd zal worden, is nog niet duidelijk. 

Vele inschattingsfouten

Het stadsbestuur van Aalst wil de tonnagebeperking zo snel mogelijk invoeren maar zag daarbij enkele praktische overwegingen over het hoofd. “Allereerst blijkt dat heel wat bestelwagens 3,5 ton wegen, waardoor ook bestelwagens uit de stad geweerd zouden worden”, legt schepen Jean-Jacques De Gucht uit. “We willen de vrachtwagens weren en niet de bestelwagens, dus moeten we die tonnage herbekijken.”

De beperking verloopt via venstertijden, dat wil zeggen dat het zware verkeer enkel op bepaalde momenten de stad binnen mag. “De beperking moet er komen aan het begin en aan het einde van de schooldag zodat kinderen veilig van en naar school kunnen”, aldus schepen De Gucht. Maar ook die venstertijden zorgen voor problemen. “Niet elke school opent en sluit op hetzelfde moment, dus we moeten de venstertijden aanpassen zodat elk kind veilig naar school kan.”

Coronaproblemen

Maar ook de corona-epidemie zorgt voor moeilijkheden. “De signalisatieborden laten op zich wachten door de coronacrisis. Hierdoor kunnen we vrachtwagenbestuurders niet correct informeren.” Maar ook het communiceren verloopt minder vlot. “We kunnen nu niet overleggen met bedrijven en instanties zoals we dat anders zouden doen. Bedrijven zijn nu ook bezig met de gevolgen van de coronacrisis en hebben dus minder tijd voor deze tonnagebeperking.”

Door deze problemen en vertragingen wordt de maatregel dus uitgesteld. "Maar uitstel is geen afstel", zegt De Gucht. “We willen zeker een goed systeem invoeren en dat moet nog dit jaar gebeuren.” Verder wil De Gucht ook hun fouten toegeven: “Het zou verkeerd zijn om te zeggen dat het alleen maar door de coronacrisis komt, we hebben met een aantal zaken te weinig rekening gehouden. Maar wat belangrijk is, is dat we werken aan een systeem om het verkeer in het stadscentrum veiliger te maken.”

Meest gelezen