Marcus Hessenberg / Barcroft Media

Drastische vermindering van aantal transplantaties sinds coronacrisis

Het aantal transplantaties is door het coronavirus fel achteruitgegaan: “Een afname van 60 procent voor de maand maart", zeggen ze in het UZ Brussel. Maar ook het UZ Leuven ziet het aantal transplantaties serieus afnemen en daar zijn verschillende redenen voor. Enkel levensreddende transplantaties mogen nu nog gebeuren, en ook het aanbod van goede donororganen is verminderd. 

Een derde van het aantal transplantaties in ons land gebeurt in het UZ Leuven, maar daar zien ze sinds de coronacrisis een serieuze daling. In de periode van januari tot eind april vorig jaar waren er 97 transplantaties, dezelfde periode dit jaar zijn er dat nog maar 65. Een derde minder dus. Afgelopen maand werden in het UZ Leuven slechts vier transplantaties uitgevoerd. Maar ook andere ziekenhuizen merken een daling.

Ziekenhuizen voeren sinds de coronacrisis enkel nog levensreddende transplantaties uit. Niet-levensbedreigende transplantaties staan even op pauze. “We willen potentiële receptoren niet blootstellen aan risico’s in deze periode”, zegt professor Arne Neirynck, voorzitter van de Donorwerkgroep van het UZ Leuven “Daarom geven we voorrang aan mensen die zeer urgent een transplantatie nodig hebben. We moeten de veiligheid ook afwegen: is het te verantwoorden dat we iemand blootstellen aan de risico’s van een transplantatie in de omgeving van een pandemie of is het beter dat we even wachten?”  

Wereldwijd komen covid-positieve donoren niet in aanmerking om hun organen te donoren
Professor Arne Neyrinck

Maar ook het aantal geschikte donororganen is gedaald. “Heel wat donoren blijken niet geschikt om effectief als orgaandonor te dienen”, zegt professor Arne Neirynck. “Ook daar zijn medisch verschillende redenen voor. Maar donoren worden ook afgewezen omdat ze positief testen op covid. We weten nog te weinig over covid om te weten wat het met de patiënt of het opererend personeel zou doen. Wereldwijd komen covid-positieve donoren niet in aanmerking om organen te doneren. Bovendien zien we ook dat er minder mensen overlijden aan hersenbloedingen of zware ongevallen.”

Te weinig personeel

Nog een andere reden is het personeel zegt Daniel Jacobs, coördinator van het transplantatiecentrum in het UZ Brussel: “Veel ziekenhuizen en intensieve zorgen zijn nu bezig met de opvang van covidpatiënten, daar gaat alle aandacht naartoe. Andere specialisten worden ook op die diensten ingezet. De mensen die anders gewoon zijn om geschikte donoren te ontdekken en aan te bieden voor orgaandonatie zijn nu bezig met andere zaken. “

Wachtlijsten zijn niet gestopt, maar worden wel langer
Professor Arne Neyrinck

Het wachten op een donor geeft natuurlijk heel wat stress bij de patiënten. “De patiënten begrijpen het wel, ze worden ook goed op de hoogte gehouden van de evolutie in de transplantactiviteit”, zegt professor Arne Neirynck. “Ook belangrijk om weten is dat de wachtlijsten niet gestopt zijn maar die zullen natuurlijk wel verlengen doordat er minder donoren zijn. Ik kan me heel goed inbeelden dat dat het heel stresserend is voor mensen op de wachtlijst, het is heel veel onzekerheid die erbij komt.” Het UZ Leuven zegt nog dat er niet meer patiënten op een wachtlijst sterven, die impact wordt wel onderzocht.

Meest gelezen