Bedevaartseizoen in Scherpenheuvel start zonder pelgrims

Op 1 mei gaat traditioneel het bedevaartseizoen van start. Maar door de coronacrisis zullen er dit jaar amper pelgrims zijn.  Alle bedevaarten van groepen, naar de basiliek van  Scherpenheuvel-Zichem, werden voor de maanden mei en juni geannuleerd. Individueel een kaarsje branden, kan wel nog. 

Meimaand, Mariamaand, bedevaartsmaand. Al zal de meimaand er dit jaar eentje zijn zonder veel bedevaarders. Pelgrims alleen kunnen ten vroegste vanaf 18 mei op bedevaart, al is deze datum ook nog twijfelachtig. Voor bedevaartsgroepen is er intussen wel meer duidelijkheid.  "Alle bedevaarten in groep naar de basiliek van Scherpenheuvel -Zichem worden in de maanden mei en juni verboden", zegt burgemeester Manu Claes (CD&V). "Mensen uit de buurt kunnen wel nog persoonlijk een kaarsje gaan branden. Maar zij moeten wel te voet of met de fiets komen." 

Vanaf 1 mei wordt dagelijks de rozenkrans uitgezonden, zo kunnen bedevaartsgroepen toch nog zien hoe de kaars wordt aangestoken

Manu Claes, burgemeester Scherpenheuvel-Zichem

In overleg met het stadsbestuur en de politie zullen bedevaarders dus beperkt toegang krijgen tot de basiliek. "Op het domein rond de basiliek zal maar één van de zeven ingangen open zijn. Er zal ook iemand vanuit de kaarskapel toezicht houden en indien nodig zal ook de politie bijspringen." Vanaf 1 mei zal ook dagelijks om 9 uur de rozenkrans worden uitgezonden op EclipsTV. "Zo kunnen de bedevaartsgroepen toch nog zien hoe hun bedevaartskaars wordt aangestoken." 

Meest gelezen