Getty Images

Groepsaankoop van mondmaskers voor alle steden en gemeenten in Vlaams-Brabant

De 65 steden en gemeenten in Vlaams-Brabant kunnen samen mondmaskers aankopen. De groepsaankoop moet zorgen voor betrouwbare leveringen van kwaliteitsvolle mondmaskers voor de ruim 1,2 miljoen inwoners van de intercommunales Haviland en Interleuven. 

Mondmaskers worden de komende maanden belangrijk in de strijd tegen het coronavirus. Vanaf 4 mei zal iedereen boven de 12 jaar een mondmasker moeten dragen op het openbaar vervoer. Maar ervoor zorgen dat iedereen een mondmasker krijgt, wordt voor heel veel steden en gemeenten een uitdaging. Daarom gaan de intercommunales Haviland en Interleuven de krachten bundelen en bieden ze aan om voor alle Vlaams-Brabantse gemeenten een groepsaankoop te doen. 

Groepsaankoop

“De federale overheid zal iedere burger één mondmasker en twee filters bezorgen, maar dat ten vroegste tegen half mei, terwijl je eigenlijk al vroeger een mondmasker kan gebruiken", zegt Walter De Donder, burgemeester van Affligem (CD&V) en voorzitter van Haviland. "Om aan die acute noden te voldoen, wordt een strategische voorraad van mondmaskers bij onze steden en gemeenten erg dringend. Daar willen Haviland en Interleuven bij helpen met een groepsaankoop."

"Met een gezamenlijk initiatief voor de aankoop van mondmaskers, staan we sterker"

Walter De Donder, burgemeester Affligem (CD&V) , voorzitter Haviland

Heel wat gemeenten en steden uit Vlaams-Brabant kochten intussen zelf mondmaskers aan voor hun inwoners. Maar volgens Walter De Donder is dat geen probleem. "Enkele gemeenten kochten nu al bepaalde types mondmaskers aan, maar met een gezamenlijk lokaal initiatief staan we sterker. Deze gemeenten kunnen dan eigenlijk nog een extra mondmasker aanbieden aan hun inwoners." De eerste proeflevering van de stoffen mondmaskers wordt op 4 mei verwacht, dan zal er ook een kwaliteitscontrole gebeuren. 

Meest gelezen