Ivan De Vadder: "Als je wilt dat een boodschap goed doordringt, is de vorm van communicatie o zo belangrijk"

De persconferentie van afgelopen vrijdag van de Nationale Veiligheidsraad deed heel wat wenkbrauwen fronsen. De mededeling van premier Sophie Wilmès (MR) kwam laat op de avond, duurde te lang en was te complex, was hier en daar te horen. "Nochtans is de vorm van communicatie zo belangrijk. Niet iedereen heeft die boodschap op dezelfde manier gehoord", zei Wetstraatwatcher Ivan De Vadder in "De ochtend" op Radio 1.

Menig burger krabde zich in de haren afgelopen vrijdag. Een knoert van een powerpointpresentatie moest de bevolking informeren over de versoepeling van de coronamaatregelen. Velen vonden de communicatie nodeloos complex en de vormgeving liet te wensen over, klonk het achteraf. Bovendien bleek in het weekend al dat heel wat informatie voor interpretatie vatbaar was.

De woorden "omkeerbaar" en "voorwaardelijk" waren wel te zien op de vele slides die Wilmès overliep, maar die voorwaardelijkheid werd niet altijd even goed benadrukt. "Daar zijn de experts heel streng over geweest", zei De Vadder. "Viroloog Marc Van Ranst zei dit weekend "de cijfers moeten eerst naar beneden"". 

"Waarom moest het zo complex? Als je wilt dat een boodschap doordringt, is de vorm van communicatie zo belangrijk. Het moet goed worden gebracht. Dat lijkt niet zo geslaagd te zijn. Niet iedereen heeft de boodschap op dezelfde manier gehoord." 

Ook over het feit dat winkels massaal mogen openen, maar dat een familiebezoek nog altijd verboden is, lokte heel wat kritiek uit. De kritiek luidde dat de economie voor alles ging en dat het sociale aspect verwaarloosd werd.

Nu blijft het beeld hangen dat je met je oma naar de Hema kunt, dat je daar je familie kunt gaan bezoeken

De Vadder nuanceert: "Een winkelomgeving is relatief makkelijk te controleren. Als we op bezoek gaan bij elkaar is dat veel moeilijker. Wat gebeurt er achter al die gesloten deuren?"

De keuze voor meer economie is wel duidelijk. "En nu blijft het beeld hangen dat je met je oma naar de Hema kunt, dat je daar je familie kunt gaan bezoeken. Ook dat is niet echt geslaagd. Daarom is communicatie ook zo belangrijk. Om mensen van dag 1 op het juiste pad te zetten."

"Het is makkelijker om iedereen in zijn kot te steken dan ze eruit te halen, want dan krijg je regeltjes, regeltjes, regeltjes en uitzonderingen en dat maakt die communicatie o zo belangrijk", besluit De Vadder.

Beluister hier het interview met Ivan De Vadder in "De ochtend":

Meest gelezen