Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is al twee weken van de radar verdwenen: wat is er aan de hand?

Wat is er aan de hand met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, en is er eigenlijk wel iets aan de hand? Kim Jong-un is sinds 12 april niet meer in het openbaar verschenen en dat voedt de geruchten. Vorige week klonk het dat de leider ziek zou zijn, vorig weekend werd hij door bepaalde bronnen doodverklaard na een hartoperatie en vandaag is hij - volgens buurland Zuid-Korea althans - helemaal springlevend.

Kim Jong-un blijft sowieso een mysterie want over de man is weinig geweten. Het regime in Pyongyang laat los wat het wil en hangt details zeker niet aan de grote klok. Zelfs over zijn leeftijd (36 zou dat zijn) en nageslacht heerst onduidelijkheid. Nu hij van de radar verdwenen is, leeft de fascinatie opnieuw op: waar zit Kim Jong-un? Jeroen Visser, correspondent in Zuid-Korea, merkt op dat het niet de eerste keer is dat Kim Jong-un spoorloos lijkt.

"In 2014 was er zes weken geen beeld van de leider en werd er volop gespeculeerd over een staatsgreep, en toch dook hij opnieuw op. Hij bleek een operatie aan zijn enkel te hebben ondergaan. Hij liep met een stok", legt Visser uit in "De ochtend" op Radio 1.

Visser sluit niet uit dat Kim Jong-un zich afzondert om het coronavirus niet op te lopen. "Dat hij officiële gelegenheden aan zich voorbij laat gaan en zich gewoon opsluit in een complex voor de elite in de oostelijke havenstad Wonsan."

Amerikaanse satellietbeelden hebben in Wonsan namelijk de trein gespot waarmee Kim Jong-un zich verplaatst. "Volgens Noord-Korea is er géén corona in het land, maar dat zegt de staatspropaganda. Experts vinden het twijfelachtig. COVID-19 zou logisch zijn gezien de lange grens die China en Korea delen (in China brak corona voor het eerst uit, red.) Er zijn ook hulptransporten op weg naar Noord-Korea. NGO's sturen mondmaskers, beschermende kledij en testkits", aldus Visser. 

BEKIJK hier de satellietbeelden van de trein en het complex in Wonsan: 

Videospeler inladen...

Van grote leider naar grote leidster?

Stel dat Kim Jong-UN daadwerkelijk dood is of zou sterven... wie volgt de Noord-Koreaanse leider op?

"Kim Jong-un wordt vereerd in Noord-Korea. Hij is de dictator, machthebber, god. Maar er is ook ruzie aan de top. Hoge partijleden delen de macht tot op zekere hoogte en onder die partijleden staan natuurlijk mensen klaar om de macht (tijdelijk) over te nemen. En dan heb je de Kim-dynastie, de enige die Noord-Korea heeft geleid sinds 1948", schetst Visser. 

In principe moet er dan een Kim opvolgen. "De kinderen van Kim Jong-un - hij zou er drie hebben - zijn nog veel te jong. Misschien komt zijn zus aan de macht, Kim Yo-jong.  Zij is de laatste jaren steeds prominenter naar voren geschoven."

Kim Yo-jong (r) is "geen onbekende": ze assisteerde haar broer in het verleden al bij zijn taken.

Bekijk hier het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen