Nederland viert vandaag geen Koningsdag, maar Woningsdag, Willem-Alexander: "Geniet op afstand, maar samen" 

Door de coronacrisis kan Koningsdag in Nederland niet in zijn gebruikelijke vorm doorgaan: geen gigantisch volksfeest voor de 53e verjaardag van koning Willem-Alexander, dus. Al betekent dat niet dat onze noorderburen niet zullen vieren vandaag: "Vanmiddag zijn er optredens doorheen het land bij verpleeghuizen, de burgemeesters spreken online videoboodschappen in om de koning te feliciteren, kinderen schrijven hem online een brief", vertelt royaltywatcher bij NOS Jozephine Trehy in "De ochtend". En ook koning Willem-Alexander houdt de moed erin in zijn toespraak: "Koningsdag thuis, hopelijk een onvergetelijke dag. Geniet ervan. Op afstand, maar samen."

Zelfs koningen blijven niet gespaard van de coronacrisis: Willem-Alexander van Nederland viert zijn 53e verjaardag vandaag in zijn kot. Daarom doopten de Nederlanders Koningsdag dit jaar om tot "Woningsdag" of "Balkoningsdag". Normaal gezien is de verjaardag van de vorst een groot volksfeest in Nederland, met festiviteiten in heel het land, maar dat ziet er dit jaar dus heel anders uit dan normaal.

We gaan niet het land in met de koning, maar we vieren vanop afstand

Jozephine Trehy, royaltywatcher bij NOS

Dat betekent niet dat de Nederlanders bij de pakken blijven zitten: "We gaan niet het land in met de koning, maar we vieren vanop afstand", vertelt Jozephine Trehy, royaltywatcher bij de Nederlandse omroep NOS in "De ochtend".

Een online belevenis

Het Koninklijk Concertgebouworkest speelt traditioneel het Nederlandse volkslied Wilhelmus van Nassouwe om de verjaardag van de koning melodieus in te zetten, en dat is dit jaar niet anders. 

Alleen deden de orkestleden dat dit jaar elk vanuit hun eigen kot, én met versterking: het orkest plaatste de partituren van het volkslied online, zodat alle muzikale Nederlanders mee konden spelen. Om 10 uur weerklonk het Wilhelmus zo overal in Nederland. Dat klonk zo:

En daar blijft het niet bij: "Vanmiddag zijn er optredens doorheen het land bij verpleeghuizen, de burgemeesters spreken online videoboodschappen in om de koning te feliciteren. Kinderen schrijven een brief aan de koning online, om te vertellen wat ze meemaken. Zo draagt iedereen wel iets bij", vertelt Trehy.

Apart en toch samen

"Koningsdag thuis belooft een unieke Koningsdag te worden", zo sprak Willem-Alexander zijn onderdanen om 10 uur toe. "En dan vooral uniek omdat ik hoop dat het de allerlaatste Koningsdag thuis van de geschiedenis zal zijn. Probeer er daarom het allerbeste van te maken, zodat u zich later altijd zult herinneren hoe u thuis en toch samen deze dag heeft beleefd."

De koning uitte zijn teleurstelling over het feit dat het grote volksfeest, dat dit jaar in Maastricht zou plaatsvinden, niet kan doorgaan. Hij had liever Nederland "helemaal uit zijn dak, uitbundig feestvierend" gezien "op grachten, pleinen en straten", maar dat heeft dit jaar niet mogen zijn.

Koningsdag thuis belooft een unieke Koningsdag te worden

Koning Willem-Alexander van Nederland

Toch bleef de toon van de toespraak bemoedigend en positief. "Hoe bijzonder is het om op afstand van elkaar toch een eenheid te vormen", vertelde de koning. Hij riep de bevolking ook op om de coronamaatregelen goed te blijven opvolgen: "Hou vol, ook na deze Koningsdag. Geniet ervan, op afstand, maar samen."

Om de avondlijke feestelijkheden in schoonheid in te zetten, zal Willem-Alexander om 16 uur nog een nationale toost uitbrengen. Geen grote volksfuiven vanavond, maar dj's overal in Nederland zullen hun Koningsdagplaten draaien via livestream, zodat mensen toch de nacht in kunnen dansen, elk in hun eigen kot.

Bekijk hieronder de unieke versie van het volkslied en de toespraak van koning Willem-Alexander:

Bekijk hier het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen