Dolph Cantrijn

Nederlandse Koningsdag wordt woningsdag: "Volledig oranje voor de televisie"

Vandaag is het Koningsdag en ook de Nederlanders in onze provincie vieren dolenthousiast deze hoogdag, maar dit jaar wel vanuit hun kot. Er wordt een livestream met grote artiesten uitgezonden en oranje bollen worden aan huis geleverd. 

In Limburg wonen veel Nederlanders die vandaag Koningsdag vieren. Maastricht zou dit jaar het epicentrum van het feestgedruis zijn, maar het zal nu dus in ieders kot gevierd moeten worden. “Normaal gaan we elk jaar in Breda of Eindhoven vieren, maar dat gaat niet nu de grenzen gesloten zijn natuurlijk. Het zal dit jaar dus woningsdag in de plaats van Koningsdag worden,” zegt Lynn van Otten uit Lommel. 

Oranje bollen

In hun kot of niet, het houdt de familie van Otten niet tegen om volledig in feeststemming te komen. “We trekken ons oranje T-shirt aan en schilderen de Nederlandse vlag op onze wangen. Een supermarkt uit Nederland komt oranje bollen aan huis leveren. We zijn volledig uitgedost dus.”

Om het feest thuis compleet te maken wordt er op televisie een livestream uitgezonden door de Nederlandse radiozender Radio 538. “Nederlandse artiesten als Martin Garrix en DJ Tiësto zullen optreden, maar ook buitenlandse namen zoals Alicia Keys. En natuurlijk wordt er geopend met het Wilhelmus.” 

Straatfeest

Koningsdag is voor haast elke Nederlander een van de hoogdagen van het jaar. Volgens Lynn zit dat er al van oudsher in bij de Nederlanders. “Op deze dag heerst er een enorm gevoel van samenhorigheid en enthousiasme. Dat is echt onbeschrijfelijk.”

Ten huize Lynn is dus zeker niet de enige plek waar Koningsdag wordt gevierd. Alleen bij hen in de straat al vieren nog een hoop gezinnen deze heugelijke dag. Allemaal Nederlanders die in Limburg wonen. “Samen vieren zal niet voor dit jaar zijn jammer genoeg, maar dat zullen we volgend jaar dubbel en dik inhalen.”

Meest gelezen