Stad Kortrijk

Kortrijkzanen zullen Sinksenfeesten kunnen vieren van in hun kot

In Kortrijk is het programma voorgesteld voor de Sinksenfeesten van 30 mei tot en met 1 juni. Omdat massa-evenementen dan nog verboden zijn, bedacht Kortrijk digitale alternatieven. Die moeten het mogelijk maken om de feesten van thuis uit te beleven. 

De Kortrijkse feesten trekken jaarlijks zo'n 200.000 bezoekers. Toen het nieuws bekend raakte dat er tot eind augustus geen grote evenementen mogen plaats vinden, leek het dus weinig waarschijnlijk dat ze dit jaar nog zouden doorgaan. Maar het stadsbestuur bedacht een alternatief, zodat mensen van thuis uit, in hun kot, toch van de feesten kunnen genieten. Er komt een radioprogramma, waar de stad een frequentie voor mag gebruiken: 92,2 FM en ook online zal er vanalles te beleven zijn.

De titel van de Sinksenfeesten wordt "Sinksen in de wolken", vertelt burgemeester van Quickenborne: "Dat is een knipoog naar 'the cloud', waar digitale gegevens worden opgeslagen. Het is dus een verwijzing naar het online aspect van de feesten, maar het staat ook symbool voor hoop, voor het feit dat er zelfs in deze moeilijke periode ruimte kan zijn voor feesten en plezier." 

De bedoeling is zo veel mogelijk klassieke elementen van de Sinksenfeesten digitaal te laten doorgaan. "Met het straattheater ligt dat natuurlijk moeilijk", vertelt schepen Kelly Detavernier, "maar voor al de rest hebben we toch iets kunnen bedenken. In plaats van de Sinksenloop is er een sportieve uitdaging die de Kortrijkzanen individueel kunnen aangaan. De rommelmarkt wordt een digitale rommelveiling. Er zullen optredens en fuiven gestreamd worden. En we werken ook aan een leuk, verrassend alternatief voor het openingsspektakel." Zelfs aan hapjes en drankjes is er gedacht. "Ook voor de horeca zijn de Sinksenfeesten erg belangrijk", gaat de schepen verder. "Zij zullen nu op onze site Sinksenpakketten kunnen aanbieden. Dat kunnen aperitiefpakketten zijn, cocktailpakketten of zelfs een brunchpakket."

Eerbetoon Johny Turbo jaartje uitgesteld

Normaal gingen de Sinksenfeesten dit jaar in het teken staan van Johny Turbo, de volkszanger bekend van liedjes als 'Slekke' en 'Vis in de Leie'. Het is dit jaar precies 20 jaar geleden dat de man overleed. Er ging onder meer een groot optreden zijn met zijn nummers waarop zelfs twee liedjes zouden gebracht worden die recent ontdekt zijn, maar nooit uitgegeven. Die plannen worden nu wel een jaartje opgeschort om de man alle eer te kunnen aandoen. 

Meest gelezen