Hoe beleeft u de COVID-19 pandemie en de maatregelen ertegen? De KU Leuven wil het weten

De KU Leuven werkt mee aan een internationaal onderzoek waarin mensen gevraagd wordt hoe ze de COVID-19 pandemie en de maatregelen die de overheden ertegen nemen, ervaren. De resultaten moeten inzicht bieden in hoe mensen geholpen kunnen worden om noodzakelijke maatregelen na te leven en met beperkingen om te gaan.  

Het onderzoek wordt uitgevoerd in 12 landen. Naast onze buurlanden zijn daar onder meer Canada, Australië en de Verenigde Staten bij. In ons land gebeurt het onderzoek door de groep van professor Vera Hoorens, hoogleraar sociale psychologie aan de KU Leuven.

In al die landen zullen mensen dezelfde vragenlijst voorgelegd krijgen. De vragen gaan onder meer over hun persoonlijke ervaringen met COVID-19 en over hoe ze de risico's voor zichzelf inschatten. Maar ook over hoe ze de maatregelen die de overheden nemen om het virus in te dammen, ervaren. 

Mensen helpen het juiste gedrag te vertonen

De wetenschappers willen het onderzoek op verschillende tijdstippen herhalen. Op die manier willen ze te weten komen hoe de ervaringen van mensen evolueren naarmate de pandemie evolueert.   

De wetenschappers hopen dat het onderzoek inzicht zal bieden in hoe mensen geholpen kunnen worden om noodzakelijke maatregelen na te leven en met beperkingen om te gaan. Ze wijzen erop dat de pandemie alleen maar kan worden bedwongen als mensen het juiste gedrag vertonen, omdat er op dit moment nog geen vaccin is dat tegen het virus beschermt. 

Ook andere onderzoeken in ons land

De KU Leuven is niet de enige universiteit of hogeschool in ons land die zicht probeert te krijgen op hoe mensen met COVID-19 omgaan. 

De Universiteit Antwerpen houdt sinds 17 maart wekelijks een enquête ("Hoe ga jij om met corona") waarin wordt nagegaan hoe mensen onder invloed van de pandemie hun gedrag aanpassen. 

De Universiteit Gent is in dezelfde week een enquête begonnen ("Hoe stel jij het in uw kot?") naar hoe mensen met de coronacrisis omgaan en hoe het gesteld is met hun welbevinden. 

De hogescholen Thomas More en UCLL proberen dan weer in een enquête te achterhalen hoe de coronacrisis ons aanzet tot solidariteit.

Wie mee wil doen aan het onderzoek van de KU Leuven, kan op deze link klikken

Meest gelezen