ECCA, GreenX, Jansen Cleanrooms

Laboratorium in Merelbeke vindt manier om professionele FFP2- en FFP3-maskers te ontsmetten en te hergebruiken

Het laboratorium ECCA in Merelbeke heeft een oplossing gevonden voor het nijpend tekort aan professionele mondmaskers. Ze ontwikkelden een mobiele ontsmettingscontainer waarin FFP2- en FFP3-maskers in grote hoeveelheid ontsmet worden. De maskers kunnen zo op een snelle en goedkope manier gesteriliseerd en hergebruikt worden. Het Wit-Gele Kruis gebruikte de ontsmettingscontainer al.

Het dragen van mondmaskers wordt zoveel mogelijk aangemoedigd. Maar er is nog steeds een acuut tekort aan vooral professionele mondmaskers. Een mobiele ontsmettingscontainer moet dat tekort opvangen.

Veilige ontsmetting

De Clean Mask Decontamination Room (CMDR), ofwel de mobiele ontsmettingscontainer kan op grote schaal professionele mondmaskers reinigen. “Er bestaan al technieken om zo’n mondmaskers te reinigen maar die zijn enorm arbeidsintensief en heel duur. Via deze container gaat het snel en is het goedkoop”, zegt Tom Benijts van ECCA.

ECCA, GreenX, Jansen Cleanrooms

De ontsmettingscontainer kan per dag 6.000 professionele mondmaskers reinigen. Zo helpt de uitvinding om het tekort aan mondmaskers op te vangen. “Het is een omgebouwde container die 1.500 maskers reinigt in 6 uur tijd. Een droge mist van waterstofperoxide doodt de bacteriën, gisten en schimmels.” De ontsmettingscontainer is mobiel en kan dus ter plaatse geïnstalleerd worden. “Het is bovendien een goede zaak voor het milieu omdat mondmaskers hergebruikt worden”, aldus Benijts.

Eerste gebruiker

Het Wit-Gele Kruis nam de installatie als eerste in gebruik om haar FFP2-maskers en beschermschorten te ontsmetten. “Hiermee kunnen we de mondmaskers en beschermingskledij van onze thuisverpleegkundigen wassen en hergebruiken”, zegt Johan Peeters van het Wit-Gele Kruis. Naast de zorgsector zien de drie partners ook mogelijkheden voor industriële bedrijven en gemeenten. 

Samenwerking

DE CMDR-container werd samen ontwikkeld door het laboratorium ECCA in Merelbeke, het ontsmettingsbedrijf GreenX uit Houthalen-Helchteren en Jansen Cleanrooms uit Zonhoven dat de container bouwde. 

ECCA, GreenX, Jansen Cleanrooms

Meest gelezen