Liveblog: Mondmaskers worden belangrijk, maar minister De Block blijft erbij: "Geven vals gevoel van veiligheid"

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block blijft erbij dat mondmaskers een vals gevoel van veiligheid geven, al kunnen ze wel helpen op plekken waar geen afstand kan worden gehouden. Viroloog Steven Van Gucht denkt dat de curve snel genoeg zal gaan om de exitstrategie uit te voeren. Vandaag leken de cijfers – met 127 nieuwe patiënten – alvast positief, al speelt er wellicht ook een weekendeffect. Volg al het coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers (voor een volledig overzicht: klik hier). Lees daaronder de laatste nieuwsupdates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Mondmaskers verplicht en "sterk aangeraden", maar minister De Block blijft erbij: "Geven vals gevoel van veiligheid"

Mondmaskers geven een vals gevoel van veiligheid. Dat herhaalt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) in “Terzake”, ook al heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist dat maskers verplicht worden op het openbaar vervoer en “sterk aangeraden” op andere plaatsen. “Afstand houden en handen wassen is veel belangrijker. Dat hebben we altijd gezegd en dat blijft zo. Een masker gaat het virus niet tegenhouden, maar het is wel een extra barrière. En elke barrière is goed als we de nodige afstand tot anderen niet kunnen houden. Maar maskers geven een vals gevoel van veiligheid.”

Het effect van mondmaskers nuanceerde ook viroloog Steven Van Gucht eerder vanavond in "Het Journaal". "Alle andere maatregelen hebben 90 procent effect. Mondmaskers gaan maar enkele procenten toevoegen. Maar die procenten kunnen belangrijk zijn. Elk druppeltje dat kan worden tegengehouden, is een kans minder dat het virus zich verspreidt."

Dat overheid beloofde ook iedereen één mondmasker, maar die zullen niet voor 4 mei - wanneer de eerste maatregelen versoepelen - in de bus zitten. "Op 5 mei verandert er maar weinig", zegt De Block. "Het is niet zo dat dan iedereen plots het openbaar vervoer gaat nemen. We zullen genoeg maskers hebben voor iedereen."

Bekijk hier het volledige gesprek met minister De Block:

Videospeler inladen...

Gaat curve snel genoeg naar beneden om exitstrategie uit te voeren?

De trend van het aantal ziekenhuisopnames én het aantal mensen dat op intensieve zorg ligt, zal essentieel worden om te bepalen of we de exitstrategie kunnen uitrollen. "Er liggen nu nog 900 mensen op intensieve, dat is veel te veel", zegt viroloog Steven Van Gucht in "Het Journaal". "Dat is nog steeds een zware belasting voor de ziekenhuizen. We zouden naar 300 of minder moeten gaan, zodat het beter haalbaar is voor de ziekenhuizen."

Toch wil Van Gucht zich ook niet te veel vastpinnen op een bepaald cijfer, en ook kijken naar de trend in het algemeen. Eerder noemde zijn collega Marc Van Ranst een maximum van 100 ziekenhuisopnames per dag om verder te versoepelen, maar voor Van Gucht hoeft zo'n precies getal niet, als de trend maar verder positief evolueert. 

En zal die trend snel genoeg gaan, zodat op 4 mei de bedrijven weer aan de slag kunnen en op 11 mei de winkels weer open kunnen? "Voorlopig denk ik van wel. Het zou een probleem zijn als we ergens blijven steken, bijvoorbeeld rond die 200 ziekenhuisopnames per dag. Vandaag waren dat er een stuk minder, maar wellicht speelt het weekendeffect een rol. De dalende trend moet alleszins voortgezet worden."

In de dagcijfers van vandaag zou wel eens een weekendeffect kunnen spelen

Videospeler inladen...

"Tien vuistregels voor veilige heropstart huisartspraktijken"

Vanaf 4 mei kunnen ook de huisartsen stilaan weer patiënten ontvangen die niet vermoeden dat ze besmet zijn met het corona-virus. Door het noodplan voor de huisartsen moesten die alle niet-dringende raadplegingen uitstellen. Maar om die raadplegingen op een veilige manier te laten verlopen, moeten er wel de nodige ingrepen gebeuren in de huisartspraktijk. Huisartsenvereniging Domus medica heeft daarvoor tien vuistregels opgesteld voor de huisartsen, over hoe ze best hun raadplegingen organiseren.

  1. Bereid je voldoende voor
  2. Werk enkel na afspraak en voorzie voldoende tijd
  3. Bescherm je patiënten in de wachtzaal
  4. Bescherm jezelf tijdens de consultatie
  5. Desinfecteer na elke raadpleging
  6. Voer ook teleconsultaties in
  7. Bescherm jezelf op huisbezoek
  8. Maak afspraken en bescherm je medewerkers
  9. Laat meer en grondiger poetsen
  10. Nodig patiënten proactief uit

Nigeria gaat lockdown "gefaseerd en gradueel" versoepelen

Het Afrikaanse land Nigeria gaat vanaf maandag 4 mei de lockdown beginnen af te bouwen. Dat heeft president Muhammadu Buhari gezegd tijdens een toespraak. In verschillende deelgebieden zijn op 30 maart strenge maatregelen ingevoerd tegen het coronavirus, en op 13 april zijn die verlengd.

Nigeria is nog niet vaak in het nieuws geweest voor Covid-19, en telt relatief weinig doden: 40 bevestigde gevallen en 1.273 besmettingen. In zijn speech wees Buhari op "de zware economische kost" van de maatregelen. In Nigeria wordt het dragen van mondmaskers overigens wel verplicht op openbare plaatsen. Reizen tussen verschillende deelregio's blijft verboden. 

AFP or licensors

Werknemers in cruciale sectoren mogen 120 uur overwerken op fiscaal gunstige manier

Tijdens de coronacrisis zullen werknemers in cruciale sectoren 120 uur kunnen overwerken, op een financieel gunstige manier. Tussen 1 april en 30 juni hoeven op die overuren geen sociale bijdragen te worden betaald. En er wordt nog bekeken om ze ook fiscaal vrij te stellen. Het gaat dan om werk in sectoren als zorg, voeding, post, land- en tuinbouw, begrafenisondernemingen enzovoort. 

En om zeker te zijn dat er voldoende arbeidskrachten zijn in cruciale sectoren mogen tijdelijke contracten onbeperkt aaneengesloten worden, en kunnen werkgevers hun werknemers soepel ter beschikking stellen van andere werkgevers in de cruciale sectoren. Al die maatregelen gelden tot 30 juni.

"In september vaccin testen op mensen, begin volgend jaar weten we of het werkt"

"We hebben een vaccin tegen Covid-19 gevonden. We zijn nu met dierproeven bezig, en in september volgen klinische tests op mensen. In vorige gevallen is het ons telkens gelukt om te vertalen van virus, naar dier, naar mens. We hopen dat nu te herhalen", vertelt Paul Stoffels van farmareus Johnson&Johnson in "De afspraak". 

Toch is er nog een lange weg te gaan. Er moeten later nog duizenden proefpersonen getest worden. "Begin volgend jaar gaan we weten of het werkt. Dat kunnen we gedaan krijgen, denk ik. We zijn bijna zeker dat het zal werken. Maar zal het de infectie voorkomen, of zal het voorkomen dat de patiënt zwaar ziek wordt? Dat weten we nog niet."

Naast Johnson&Johnson zijn uiteraard ook andere spelers bezig met een nieuw vaccin, dat dan in miljarden zal worden geproduceerd. "Ik ga eerlijk zijn: als er iemand anders ons voor is, dan zou ik dat niet erg vinden." 

Begin volgend jaar gaan we weten of het werkt

Videospeler inladen...

"Mondmasker is laagje vernis bovenop andere maatregelen"

Infectiologe Erika Vlieghe zegt in "De afspraak" dat ze liever had gezien dat de winkels nog niet zouden opengaan op 11 mei - "hoeveel sympathie ik ook heb voor de handelaars, en ik besef dat ze op hun tandvlees zitten". Ze maakt zich ongerust over dat opengaan van de winkels, want het zou wel eens veel mensen naar buiten kunnen lokken. 

Over de mondmaskers zei zij: "Dit is geen magic bullet, geen wondermiddel. En het kan een vals gevoel van veiligheid geven. Vergeet ook niet dat de andere regels belangrijker blijven: zo weinig mogelijk mensen zien, afstand houden en je handen wassen. Dat mondmasker is het laagje vernis op al die andere maatregelen". 

Ja, ik hou mijn hart vast. We zijn heel ongerust over bomvolle winkelstraten op 11 mei, met mensen die je niet meer kan tegenhouden

Videospeler inladen...

Dit is een verschrikkelijke periode, met een virus dat niemand kent en mensen ziek en dood maakt. Men is altijd slimmer na dan voor de crisis, maar ik heb geen spijt van een beslissing.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) in "Terzake"

Zoo Antwerpen vraagt trouwe bezoekers abonnement te vernieuwen: "We verliezen 100.000 euro omzet per dag"

Zoo Antwerpen en Zoo Planckendael vragen hun trouwe bezoekers om hun abonnement te vernieuwen in de hoop de sluiting wegens de coronacrisis beter te kunnen doorstaan. "Net zoals zoveel andere organisaties lopen onze kosten op", zegt woordvoerder Ilse Segers. "Vooral op vlak van voeding en verzorging van onze dieren lopen die door. We willen het welzijn van onze dieren uiteraard niet in het gedrang brengen. Aan de andere kant zijn er geen inkomsten. Dan wordt het moeilijk."

"Voor de maand april verliezen we 100.000 euro omzet per dag en per park. We zijn een gezonde vzw en onze directie heeft snel de juiste beslissing genomen om 75 procent van onze mensen op tijdelijke werkloosheid te plaatsen. Zo hebben we toch een beetje ademruimte, maar die is niet oneindig. Vandaar dat we hopen om snel de deuren weer te kunnen openen."

Volgens Segers zijn de beide dierenparken helemaal klaar om onder veilige omstandigheden weer open te gaan. "Er liggen verschillende plannen en scenario's op tafel", zegt ze. "Dat gaat over verhoogde hygiëne, vroeger starten en langer openblijven, minder mensen toelaten of een vaste looprichting bepalen."

Minister De Block reageert op uitspraken partijgenoot Ampe: "Dodelijk, ik steun die niet"

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) is niet opgezet met de uitspraak van haar partijgenoot - en kandidaat-voorzitter van Open VLD - Els Ampe. Die laatste riep gisteren op om de horeca weer te openen en een einde te maken aan de "lockdowndictatuur". Volgens haar heeft viroloog Marc Van Ranst gezegd dat vanaf 15 mei geen Belgen meer zullen sterven aan corona, wat overigens niet klopt, zo bleek uit onze Check.

"Dat is dodelijk", reageert De Block op die uitspraken. "Ik steun die niet." Of ze dat al heeft gemeld aan Ampe zelf? "Dat heeft geen zin."

Videospeler inladen...

President Trump houdt dan toch persbriefing, maar "niet enkel over corona alleen"

In Washington zou de dagelijkse persbriefing over het coronavirus eerst niet plaatsvinden, dan weer wel. Verwarring alom, maar president Trump gaat dan toch een persbriefing geven. Maar hij zal het niet enkel over corona hebben. 

Woordvoerster Kayleigh McEnay liet weten dat Trump om 23 uur Belgische tijd de media alsnog te woord zal staan. In de rozentuin zal hij het hebben over bijkomende richtlijnen voor coronatests en "andere aankondigingen" omtrent de heropening van de economie.

Trump is boos omdat er een storm van protest was ontstaan, na zijn uitspraken over hoe het coronavirus te bestrijden. Hij had het onder meer over bleekmiddel als een optie.  

AFP or licensors

Tegenvaller in Frankrijk: aantal doden stijgt opnieuw

In Frankrijk zijn op 24 uur tijd alweer 437 mensen aan het nieuwe coronavirus overleden. Dat heeft de nationale gezondheidsdienst bekendgemaakt. De grote meerderheid van de slachtoffers (295) stierf in het ziekenhuis. Het totaal aantal sterfgevallen ligt nu op zowat 14.500, van wie ruim de helft in het ziekenhuis overleed. 

Het getal van vandaag is een tegenvaller, want het betekent een heropflakkering na dagen van dalende cijfers. Op zondag waren er 242 doden gemeld, op zaterdag 369. Het goede nieuws is wel dat het aantal patiënten op intensieve zorg daalde met 74 tegenover gisteren. 

In totaal zijn sinds de uitbraak van de epidemie in Frankrijk 88.712 mensen in het hospitaal beland. Er hebben 45.513 patiënten als genezen beschouwd het ziekenhuis mogen verlaten.

Overigens zijn in Parijs de werkzaamheden voor het herstel van de Notre Dame herbegonnen. Door de coronacrisis lagen die bijna zes weken stil. 

AFP or licensors

"Wereldwijd ruim drie miljoen mensen besmet met het coronavirus"

Over de hele wereld zijn al meer dan drie miljoen mensen met het nieuwe coronavirus besmet geraakt. Dat blijkt uit een overzicht van Worldometer.info en de interactieve kaart van de Johns Hopkins Universiteit.

De website Worldometer registreerde rond 19 uur 3.027.192 infecties, waarbij er op een dag tijd 33.930 zijn bijkomen.  Worldometer meldt ook 209.132 sterfgevallen en 895.668 genezingen.

Johns Hopkins telde 3.002.303 besmettingen, ruim 208.000 sterfgevallen en 878.813 genezingen.

  

Geen botsauto's, geen reuzenrad: Ekonomika deed het dan maar met goodieboxen voor de studentenverkiezingen

In het hoger onderwijs houden studentenverenigingen rond deze tijd verkiezingen. Ook in coronatijden gaat Ekonomika, de Leuvense studentenvereniging van Economische Wetenschappen, daarmee door. Normaal werkt hun kiesweek toe naar een groot evenement met attracties voor meer dan 15.000 studenten, dit keer is het net iets anders uitgedraaid door corona.  

Videospeler inladen...

Doe-het-zelfzender Dobbit TV voor jongeren

Dobbit TV springt leraars bij die vanop afstand praktijklessen moeten geven. Want in sommige technische opleidingen in het beroepsonderwijs is het echt niet evident om de leerstof te geven. 

Videospeler inladen...

Een mondmasker aandoen op het openbaar vervoer, of op plaatsen waar het zo druk is dat je de anderhalve meter-regel niet kan volhouden? Allemaal goed en wel, maar wat als je geen handige harry bent en zelf geen mondmasker kan maken? Bekijk hier de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Witte Huis onderbreekt persbijeenkomsten over coronavirus

Het Witte Huis heeft de dagelijkse persbijeenkomsten over het coronavirus onderbroken. Het is de bedoeling dat de briefings later deze week hervatten, nu de focus verschuift naar een heropening van de economie. Dat maakte een woordvoerder maandag bekend.

De stap komt na een paar tumultueuze dagen door een uitlating van president Donald Trump op zo'n coronabriefing vorige week. Hij vroeg zich toen af of het injecteren van desinfecterende middelen mogelijk zou kunnen helpen tegen het coronavirus. Na felle kritiek van artsen, experts en fabrikanten zei hij dat de opmerking sarcastisch was bedoeld.

Waalse regering maakt 7,3 miljoen euro vrij om iedereen mondmasker te bezorgen

De Waalse regering heeft 7,3 miljoen euro vrijgemaakt om alle steden en gemeenten in het Waals gewest te helpen bij de aankoop van mondmaskers voor hun inwoners. Met het geld moet elke Waal een masker kunnen krijgen. Het bedrag komt overeen met een bedrag van 2 euro per persoon.

Vrijdagavond, na afloop van de Nationale Veiligheidsraad, maakte premier Sophie Wilmès (MR) al bekend dat de federale en regionale overheden alle Belgen minstens één gratis stoffen mondmasker zouden bezorgen.

Meest gelezen