Hoogste militaire uitgaven sinds einde van Koude Oorlog

De wereldwijde militaire uitgaven bedroegen in 2019 naar schatting 1770 miljard euro. Dat is 3,6 procent meer dan het jaar voordien. Toen waren de uitgaven voor het eerst in 7 jaar opnieuw gaan stijgen. De Verenigde Staten steken met kop en schouders uit boven China en India. Dat staat in het jaarrapport van het Zweedse onderzoeksinstituut SIPRI.

Het bedrag dat alle landen samen uitgaven in 2019 is het hoogste in dertig jaar. De Verenigde Staten gaven met 675 miljard euro veruit het meeste uit. Ze waren zo goed voor 38 procent van de wereldwijde militaire uitgaven. Op de tweede plaats staat China dat voor 240 miljard euro aan wapens en materieel kocht. India volgt met 65 miljard euro. Volgens de denktank is het de eerste keer dat twee Aziatische landen, China en India, in de top drie staan. Rusland en Saoedi-Arabië sluiten de top vijf af.  In de top tien zijn ook Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk terug te vinden. België staat op de 39ste plaats in de ranglijst met 4,4 miljard euro. Ook ons land gaf vorig jaar 3,4 procent meer uit dan in 2018. 

Het onderzoeksinstituut vond naar eigen zeggen relevante data van 150 van de 169 landen dat het bestudeerde. Turkmenistan en Oezbekistan gaven geen informatie, en de data van Noord-Korea waren niet na te gaan. Vietnam verklaarde in 2012 dat informatie over het leger een "nationaal geheim" is.

Het onderzoeksinstituut SIPRI zegt dat de militaire uitgaven even hoog liggen als in 1988, vlak voor het einde van de Koude Oorlog. Maar mogelijk kan de coronacrisis daar dit jaar verandering in brengen. 

Meest gelezen