Nederlandse kinderen die in België naar school gaan maken vanaf 15 mei essentiële verplaatsingen

Er is op de nationale veiligheidsraad afgesproken om de verplaatsingen van Nederlandse kinderen naar Belgische scholen als essentieel te erkennen. Dat zal dus vanaf 15 mei zijn, de eerste dag dat scholen in Vlaanderen weer open kunnen gaan.  Dat zegt burgemeester van Lanaken Marino Keulen. (Open Vld) 

Burgemeester Keulen laat in een bericht op z'n Facebookpagina weten dat er een principieel akkoord is over die essentiële verplaatsing. Hij heeft dat  vernomen van  Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Maar het akkoord moet nog in een ministerieel besluit gegoten worden: "Het is voor de scholen belangrijk dat we de toegang van die Nederlandse kinderen proberen te vereenvoudigen. Dat we hen niet gaan lastig vallen met attesten en documenten, en dat men op basis van een eenvoudig document de grens kan passeren. Scholen hebben het nu druk genoeg met de praktische voorbereiding in de gebouwen en het voorzien van extra kinderopvang."

Ook voor de scholen is het goed dat de Nederlandse kinderen de grens over mogen: "Je kreeg anders onderwijs van twee snelheden, van Belgische kinderen die in de klas zitten, en dan Nederlandse kinderen uit dezelfde klas die niet aanwezig kunnen zijn. Dan krijg je onherroepelijk problemen."

In Lanaken gaat het om honderden Nederlandse kinderen, voor de hele grensstreek  gaat het om duizenden kinderen.

Meest gelezen