Videospeler inladen...

Op stap langs de Vlaamse cultuurhuizen tijdens de coronacrisis: "De hele cultuursector ligt in puin"

De cultuursector wordt hard getroffen door de coronacrisis. Afgelaste premières, voorstellingen, concerten en tentoonstellingen zijn een streep door de rekening van artiesten en cultuurhuizen. VRT NWS meet deze week de schade op bij grote en kleine organisaties: hoe ervaren zij de impact van corona?

Met Marc Van Ranst naar het museum

"Zonder twijfel is Panamarenko mijn favoriete kunstenaar", zegt viroloog Marc Van Ranst. Hij is misschien een van de drukstbezette mensen van het moment, maar een rondleiding door de werken van Panamarenko kan Van Ranst niet afwijzen: "Ik ben opgegroeid met Jommeke, en alle uitvindingen van professor Gobelijn, die zou Panamarenko ook gemaakt kunnen hebben."

Wanneer er geen virologisch risico is, moet je musea opnieuw open kunnen doen

Marc Van Ranst, viroloog KU Leuven

De expo was oorspronkelijk een feest voor de 80e verjaardag van Panamarenko, maar werd uiteindelijk een eerbetoon voor de kunstenaar na zijn plots overlijden in december vorig jaar. "Nu is het een bevroren tentoonstelling", vertelt zijn weduwe Eveline Hoorens. De werken zouden na 22 maart al lang terug opgeborgen geweest zijn, maar door de coronacrisis blijven ze nu in de lege zaal van Campo & Campo in Berchem staan.

Net als de kunstwerken in alle andere musea van het land, al denkt Van Ranst dat ze als eerste in de cultuursector weer open kunnen: "Dit is een zeer gecontroleerde omgeving, waar er, wanneer je afstand houdt, geen virologisch risico is. Wanneer dat er niet is, moet je musea opnieuw open kunnen doen." Voor musea is er dus, hopelijk snel, goed nieuws op komst.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Met Charlotte Adigéry naar het theater

Meer dan 1 miljoen euro omzetverlies. Tegen die berg kijkt stadstheater NTGent op door de coronacrisis. Dat bedrag is het trieste resultaat van meer dan 100 geannuleerde of verplaatste voorstellingen, 3 afgelaste premières en een tijdelijk einde van alle publiekswerking. "Onze laatste voorstelling was een herneming van "Het lam gods", we gingen er acht spelen. Helemaal uitverkocht, bomvol. Na de eerste voorstelling hebben we alles moeten annuleren", vertelt zakelijk directeur Nathalie De Boelpaep.

De Gentse zangeres Charlotte Adigéry mist muziek in coronatijden, maar ze steekt ook haar liefde voor theater niet onder stoelen of banken: "Ik vind theater nog veel grenzelozer dan muziek", bekent ze. De jonge zangeres voelt de impact van corona extra hard op haar beginnende carrière: "Er zijn al traantjes gerold, moet ik toegeven. Dit is mijn droom, mijn baby. Kunst is alles wat ik wil doen in mijn leven."

Het zal je maar gebeuren, dat je aan je leven als kunstenaar begint en je komt dit tegen

Johan Leysen, acteur

"Het zal je maar gebeuren, dat je aan je leven of loopbaan als kunstenaar begint, en je komt dit tegen. Dat je je projecten in de kiem gesmoord ziet", zegt acteur Johan Leysen begripvol. Normaal gezien zou hij op internationale tournee zijn gegaan met de voorstelling "La reprise", in een regie van Milo Rau, maar die valt in het water. Hij speelde de openingsscène tóch vandaag, speciaal voor Charlotte. Of hoe kunst ook troost kan bieden.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Met Saartje Vandendriessche naar stand-up comedy

De openingsweek van cultuurcentrum Emotia in Erpe-Mere eindigde in mineur: het gloednieuwe centrum moest midden maart de deuren sluiten door de coronamaatregelen, amper een week na de officiële inhuldiging. "Een domper", vertelt cultureel directeur Ina Bal.

Ook voor comédienne Veerle Malschaert is dat jammer. Op zaterdag 11 april zou ze normaal gezien met haar cabaretshow "Deel mij" optreden in het cultuurcentrum, maar dat ging natuurlijk niet meer door. Die voorstelling gaat nota bene over eenzaamheid, toepasselijker wordt het niet in tijden van afstand houden: "Ik sta hier om mij te delen. Ik sta helemaal open voor contact", klinkt het.

Vandaag brengt Malschaert voor VRT NWS toch een stukje van "Deel mij" op de planken, met collega en vriendin Saartje Vandendriessche als eenzame toeschouwer. Vandendriessche gaat sowieso al graag naar stand-up comedy kijken, maar ze vindt humor in deze tijden nog crucialer dan anders: "Het is zo belangrijk dat we kunnen lachen, dat we de dingen op die manier toch wat kunnen relativeren. Het gemis van de lach is ontzettend groot."

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Met Els Dottermans naar de bioscoop

Cinemaschermen blijven nu al anderhalve maand onbenut, en dat is voor Cinema ZED in Leuven niet anders. "Als we begin juni mogen heropenen met een beperkte zaalcapaciteit, zouden we om en bij 400.000 euro aan inkomsten verloren hebben. Als de maatregelen tot het einde van de zomer gelden, gaat dat richting 525.000 euro", vertelt algemeen coördinator Johan Van Schaeren. De cinema probeert een deel van dat verlies te compenseren met een online alternatief: met "ZED vanuit je zetel" kunnen mensen recente films huren en thuis bekijken.

Heel de cultuursector ligt in puin, ik wil iets horen van onze overheid

Els Dottermans, actrice

Actrice Els Dottermans is filmliefhebster en bekeek op die manier de film "Portrait de la jeune fille en feu" van de Franse regisseur Céline Sciamma vanuit haar kot: "Hij heeft mij na 10 minuten vastgepakt en ingerijgd, en niet meer losgelaten. Het is een van de mooiste films die ik ooit gezien heb." Ze trok naar Leuven om haar favoriete scènes op groot scherm te zien, want niets gaat boven de échte bioscoopervaring.

Dottermans maakt zich grote zorgen over de toekomst van cultuur: "Ik ben zoals alle andere acteurs werkloos. Er is niets, alles is gecanceld tot nader order. Ik kan me wel bezighouden, maar als ik het grotere plaatje bekijk, dan ben ik wel bang, ja", vertelt ze. "Heel de cultuursector ligt in puin. Het is een economisch bloedbad waar naar gekeken moet worden. Ik wil iets horen van onze overheid."

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Met Waldek van "Thuis" naar de opera

Nu de opnames van "Thuis" niet meer kunnen doorgaan door de coronacrisis, zou acteur Bart Van Avermaet niets liever doen dan naar de opera gaan: "Opera gaat bij mij tot in mijn diepste vezels".

Alleen zijn alle operavoorstellingen om dezelfde reden als de afleveringen van "Thuis" dit seizoen geannuleerd: de coronacrisis strooit roet in het eten. Voor "Het Journaal" kon Van Avermaet uitzonderlijk genieten van een privéconcert van sopraan Lore Binon, in de verder lege Vlaamse Opera van Antwerpen. "Een bittere pil", noemt zij de coronacrisis: "Ik ben freelancer, ik leef van mijn concerten. Al tot september is alles afgelast".

Opera Ballet Vlaanderen krijgt het hard te verduren tijdens de coronacrisis: er zijn nu al 22 balletoptredens, 8 concerten en 39 operavoorstellingen geannuleerd. In het najaar staan nog eens 64 extra voorstellingen op de helling, en 20.175 mensen kregen al een ticket terugbetaald. "We zijn op dit moment al 5 miljoen euro aan inkomsten verloren", vertelt algemeen directeur Jan Raes. Maar er is ook solidariteit: al 1.186 klanten weten dat ze het geld niet terug moesten, en de crisis leverde al meer dan 30.000 euro aan giften op.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen