Primeur in Oudsbergen: Natuurhulpcentrum ringt egels in onderzoek naar egelsterfte

In het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen zien ze de jongste tijd steeds vaker egels die sterven aan hun verwondingen. Het lijkt wel alsof ze, eens gewond, zelf niet meer kunnen herstellen. Door egels te ringen willen ze meer te weten komen over hun doodsoorzaak.

Meer dan 1.000 egels kreeg het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen binnen vorig jaar. Dat zijn er 400 meer dan gewoonlijk. De medewerkers hebben geen pasklare verklaring voor die opmerkelijke stijging. Maar ze willen het wel onderzoeken zegt Fredrik Thoelen. “We gaan egels ringen, zoals dat gangbaar is bij vogels. Dan kunnen we ze traceren en onderzoeken als ze dood of ziek worden teruggevonden. Het is ook de bedoeling dat we de doodsoorzaak vaststellen door een autopsie van de dode egels.”

Klein en opvallend

De ringetjes vallen op zegt Frederik Thoelen: “Per egel maken we een zestal kleine gele ringetjes vast aan de stekels. Het zijn er meerdere omdat egels soms stekels verliezen. Op de ring staan onze contactgegevens zodat we zieke of dode geringde egels kunnen ophalen voor het onderzoek.”

De ringen zijn speciaal op maat gemaakt in het Verenigd Koninkrijk. Het natuurhulpcentrum wil ook een oproep doen aan iedereen om het zeker te melden als ze egels vinden met zo’n geel ringetje. Op dit moment zijn er al 40 geringde egels vrijgelaten, maar het hele jaar door zullen er nog veel volgen.

Meest gelezen